Oprah

Vanda de Haan

Mijn rechterhand blijft boven de muis hangen. Zal ik het doen? Even twijfel ik. Het is zo aanlokkelijk. Op het computerscherm voor mijn neus staat de website van de Amerikaanse antiekzaak M.S. Rau Antiques, waar onder andere talkshowkoning Oprah Winfrey regelmatig winkelt, open.

Daar wordt sinds kort een schilderij van Claude Monet aangeboden. Het schilderij getiteld ’De Voorzaan en de Westerhem’ staat te koop voor de schamele vraagprijs van 1.885.000 dollar, oftewel ruim 1,3 miljoen euro.

Een koopje, toch? Helemaal voor een doek waarop een stuk van de Zaanstreek staat afgebeeld. Oké, ik probeer het gewoon. Als grap, uiteraard. Resoluut schuif ik mijn muishand heen en weer totdat een digitaal handje blijft hangen boven de tekst ’add to my bag’. Met een klik op de knop zit het peperdure schilderij inderdaad in mijn virtuele winkeltas. Zo, dat was makkelijk. Ik beland op het volgende scherm, waar netjes mijn aankoop staat gespecificeerd. Het vervoeren van het schilderij kost slechts 12.288 dollar, wat in onze valuta neerkomt op ruim achtduizend euro.

Ik klik verder. En op de pagina ’adres en betaling’ strand ik. Natuurlijk, ik heb bij lange na niet genoeg geld op mijn rekening. Het is toch eigenlijk een grote grap dat mensen wel dit soort bedragen neerleggen voor een schilderij.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.