Jong en oud speelt samen in Oliver van Belcanto in Oostzaan

Joëlla Angenent

Vooral de muziek in deze musical vindt Loek Halverstad (69) geweldig. ,,Daarin kunnen we ons echt uitleven”, vertelt het lid van de musicalgroep van Belcanto enthousiast. Dit weekend en op 23 en 24 april speelt de groep haar nieuwste musical ’Oliver’, in theater De Kunstgreep in Oostzaan.

Halverstad is tijdens deze voorstelling weer acteur, net zoals hij in 2005 bij Belcanto begon. „De laatste paar jaar was ik dirigent van de musicalgroep. Maar toen ik hoorde dat we Oliver gingen doen, wilde ik meespelen. Die musical was 35 jaar geleden de allereerste musical die ik ooit deed, tijdens een cursus van de Amateur Theaterschool in Amsterdam”, legt hij uit. „Ik ben inmiddels een jaartje ouder, waarschijnlijk zal ik niet meer veel grote rollen krijgen. En wat is er mooier dan met de musical eindigen waarmee ik ooit begon?”

Het dirigeerstokje is overgenomen door Frank Geisink, die als kind in het jeugdkoor van Belcanto zong. „Dat doet hij geweldig hoor! Zelf dirigeer ik nog wel het vrouwenpopkoor. Ook een onderdeel van de vijf afdelingen die Belcanto telt (naast de musical- en jeugdafdeling is er nog een senioren- en operettekoor, red.).”

In Oliver wordt er voor het eerst samengewerkt met de jeugdafdeling van de muziekvereniging. Het verhaal is gebaseerd op het boek van Charles Dickens en gaat over de wees Oliver, die door de directie van het weeshuis wordt verkocht aan een begrafenisondernemer. Hij loopt weg en komt terecht bij een zakkenrollersbende. ,,De rollen van Oliver en zijn vriend ’Linke Glipper’ worden gespeeld door kinderen. Ook bestaat de zakkenrollersbende helemaal uit kinderen van het jeugdkoor. Dat is ontzettend leuk, maar ook een grote uitdaging voor hen. Oliver is niet de meest makkelijke musical.” Halverstad speelt zelf de rol van Fagin, de louche leider van de zakkenrollersbende.

„Ik vind de rol van Fagin geweldig, maar ook moeilijk. Hij is namelijk al door zoveel bekende acteurs gespeeld. Dat kan ik natuurlijk moeilijk evenaren. Daarom probeer ik er gewoon zoveel mogelijk van te genieten. Fagin heeft wel wat met de kinderen in zijn bende, maar aan de andere kant perst hij ze ook uit. Een interessant figuur.”

De musical wordt geregisseerd door John Lust. Halverstad: „Die man heeft zo ontzettend veel werk verzet voor ons. Hij regisseert het jeugdkoor ook, dus hij moest alles met beide groepen instuderen. Daarnaast heeft hij ook nog alle decorstukken ontworpen.”

De acteurs en actrices worden tijdens de vier voorstellingen live begeleid door een combo. „We hebben een verhoogd podium gebouwd, de muzikanten zitten daarvoor. Er is helaas geen orkestbak, maar het effect is bijna hetzelfde.”

Musical

De musicalgroep van Belcanto speelt Oliver, in samenwerking met het jeugdkoor. In theater De Kunstgreep aan de Kerkbuurt 75 in Oostzaan. Data: 16 en 23 april vanaf 20 uur en 17 en 24 april vanaf 14 uur. Kosten: 19 euro.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.