Welke muizen vangt uw kat?

Leontien van Engelen

De meeste kattenbezitters krijgen er ooit wel een keer mee te maken: de poes die triomfantelijk met een muis (al dan niet nog net levend) in de bek het huis binnen komt en het liefst de gevangen prooi ook nog eens trots onder de neus van de baas duwt (’kijk eens! voor jou’), die zich vervolgens genoodzaakt ziet om lovende woorden te spreken en de kat een schouderklopje te geven (’wat ben jij een goede jager!’).

De Nederlandse Zoogdierenvereniging is erg geïnteresseerd in de vangsten van uw kater of poes. Men is namelijk bezig met het samenstellen van een zoogdierenatlas om vast te leggen welke zoogdieren waar in de provincie leven. Muizen en spitsmuizen zijn vaak moeilijk waar te nemen en dus ook lastig in kaart te brengen. Maar als uw kat een exemplaar gevangen heeft, kan er wel redelijk secuur aangegeven worden waar de muis gevangen is.

De Zoogdierenvereniging is zeer benieuwd of Moortje of Poekie thuiskomt met een bosmuis, een huisspitsmuis of een rosse woelmuis.

Om goed te kunnen vaststellen welk dier uw kat heeft gevangen moet er bewijsmateriaal komen in de vorm van één of meerdere foto’s. En dan het liefst uit meerdere hoeken genomen, met duidelijk de kop, de buik, de rug en de staart in beeld (van de prooi dan, niet van de kat).

Foto’s en plaats delict (de plek waar de muis is gevangen) kunnen worden doorgegeven via de site zoogdieratlas.nl.

En nu maar hopen dat Moortje of Poekie even geduldig en in diverse standen wil poseren met de buit…

Leontien van Engelen

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.