Column Brussels Blik: Teleurstelling

Joris Brussel

Woordconstructie van de week is wat mij betreft: ’motie van teleurstelling’. Deze motie werd opgesteld door de gemeenteraden van Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Aanleiding was het feit dat de topman van afvalverwerker HVC meer verdient dan de Wet Normering Topinkomens toestaat.

De emoties liepen afgelopen week binnen de lokale politiek meerdere keren op. Zo was er een verhitte discussie binnen de bespreking van een fusieonderzoek van IJmondse gemeenten.

En de politieke crisis in Castricum kreeg een nieuw hoofdstuk nu de partij CKenG wederom van zich laat horen met venijnige spotprenten. Het is fijn dat politici duidelijk uiten wat ze voelen. En ik sta vooraan als het om vrijheid van meningsuiting gaat.

Maar het Castricumse moddergegooi voelt dan wel weer zo laag bij de grond. Wederzijds respect is een groot goed.

Daarom is het ergens ironisch. CKenG vult het internet met cartoons en pamfletten om Castricumse politici voor het blok te zetten. Haar laatste creatie was een online spotprent met verkeerswethouder Steeman als hoofdpersoon.

Terwijl de gemeente Castricum zich juist bezig is een zogenaamde ’muur’ te bouwen om hacken tegen te gaan. Dit gebeurt immers omdat ze het belangrijk vindt dat mensen niet online lastig gevallen worden. Beiden niets op aan te merken, maar het voelt wel tegenstrijdig.

De uitingen van CKenG worden immers door de geadresseerde van de laatste cartoon als aanval gezien.

Maar ten tijde van de wereldwijde massale cyberaanvallen van de afgelopen tijd, moeten we de boel natuurlijk ook niet te veel overdrijven. Wel is er niet zolang geleden op het gebied van privacy en cyberveiligheid een groot gevaar afgewend.

Tijdens het afscheid van de Beverwijkse burgemeester Ossel werd bekend dat hij een keer zijn iPad met vertrouwelijke informatie er op in de trein had laten liggen. Het standaardwachtwoord ’nul nul nul nul’ was nog niet veranderd.

Een bruggetje naar alle anekdotes over harde schijven met geheime informatie van politici die uit het grof vuil gevist worden, is zo gemaakt.

Gelukkig liep het met een sisser af. Dat scheelt weer de inzet van een motie van teleurstelling. Hoewel ik toch wel teleurgesteld ben dat we afscheid nemen van een goede burgervader.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.