Drenkeling Zaandam blijkt loos alarm

1 / 3
ZAANDAM

Duikteams van de brandweer, een politieheli en tientallen hulpverleners op de wal hebben zich nieuwjaarsdag ingespannen om een drenkeling uit de Zaan te halen, die niet bleek te bestaan.

Een politieagent concludeerde na bestudering van de camerabeelden die de tijd overspanden waarin iemand van de brug zou zijn gesprongen dat het om een spookspringer moest gaan.

Om half drie meldde een automobilist dat er iemand vanaf de brug zou zijn gesprongen. ,,De brandweer deed wat er in zulke situaties gedaan moet worden, namelijk zo snel mogelijk met zoveel mogelijk inzet een zoekactie starten. Pas dan is er kans dat je iemand vindt'', verklaart hoofdofficier van dienst Iwan Schaap van de brandweer Zaanstreek-Waterland de massale inzet.

Er zijn drie duikteams van in totaal zes duikers in actie gekomen, die opereren van de brandweerboten op de Zaan. Vanuit de lucht zijn door een politiehelikopter warmtebeelden gemaakt, in de hoop daar een silhouet van de te water geraakte persoon op te kunnen ontwaren.

De Zaandamse brandweer kreeg assistentie vanuit Purmerend, Wormerland, Waterland en Amsterdam. Ook posteerden zich diverse ambulances met medisch personeel in de nabijheid van de brug, in afwachting van de vondst van een slachtoffer.

Al snel rees er twijfel over het bestaan van een drenkeling, omdat er ook twee passanten op de brug hadden gelopen ten tijde van de melding, die niets hadden gezien. Dat bracht de politie ertoe de camerabeelden die in het kwartier rond het incident waren opgenomen bij de brugwachter te bekijken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.