Wat betekent terugkeer geliefde?

Bert-Jan Klein
Garderen

Alsof het kabinet het zo geregeld heeft. Een dag nadat Den Haag instemde met een langer verblijf van de 450 Nederlandse VN-blauwhelmen in Mali tot eind 2016, kwamen naasten voor een thuisfront-contactdag samen in Garderen.

Op dat moment nog onwetend van het vredesakkoord dat dit weekend werd getekend tussen regering en opstandelingen.

Zaterdag stroomde de generaal-majoor Kootkazerne vol met familieleden van uitgezonden militairen. Die werden bijgepraat over de situatie in het West-Afrikaanse land waar het al jaren onrustig en instabiel is.

,,Stoffig en warm. Gemiddeld 43 tot 47 graden", meldde majoor Arjan Spaans via een satellietverbinding vanuit Mali. Of zijn manschappen daar wel goed aten, wilde brigadegeneraal Ivo de Jong namens vele moeders weten. ,,Niet zo lekker als thuis", bekende Spaans met een knipoog. Maar dat afvallen kwam toch vooral door het broeierige klimaat.

Chatten

De honderden verwanten kregen een uitgebreid ontspanningsprogramma aangeboden. De meesten kwamen echter voor informatie over hun geliefden. De mogelijkheid werd geboden om via de satelliet kort één op één met de geliefde in Mali te praten. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Hoewel iedereen dankzij moderne communicatiemiddelen dagelijks contact heeft met de vaste kampen in Gao en Bamako.

Psycholoog majoor Natalia Heerooms stond stil bij de terugkeer van de blauwhelmen, van begin juli tot eind augustus. ,,Het heeft tijd nodig om te wennen aan elkaar. Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de relaties na de missie is verslechterd."

Daar zijn Marga en Arie uit Tuitjenhorn bij hun dochter niet bang voor. Jorien is brandstofmeester.

Nuchter

,,Ze is nuchter. Net als wij. Het is haar eerste echte missie. Ze heeft een week in de Oekraïne gezeten na het vliegtuigongeluk met de MH17. Als Jorien terug is gaat ze samenwonen in Julianadorp. We missen haar. Jorien is het cement in ons gezin", weet haar moeder.

Even verderop wandelt Melissa (23) uit Alkmaar. Zoontje Jason (1) kijkt zijn ogen uit. ,,Ik heb best lastige momenten. M'n vriend Tommy is werkzaam voor de waterzuivering. Zes jaar geleden zat hij in Afghanistan. Toen kenden we elkaar nog niet. Ik heb veel steun van familie en vrienden. Deze thuisfrontdag met 'lotgenoten' voelt goed. Veel intiemer dan de vorige in De Efteling. Daar liep ik verloren rond."

Geen leven

Vriendin Kelly (25) uit Melick is de partner van Marcel, die ook in Mali zit. ,,Melissa en ik bellen elkaar dagelijks. Ik denk niet te veel aan wat hem zou kunnen overkomen. Dan heb je geen leven." Haar vriendin knikt instemmend.

Jos (52) uit Heerhugowaard baalt. Door omstandigheden kan hij niet weg van zijn autoschadebedrijf. ,,Heel erg. Ik had me verheugd op deze dag. Ik ben hartstikke trots op mijn dochter Kim. Ze heeft zich ontwikkeld van een verlegen meisje tot een zelfverzekerde vrouw. Het gaat heel goed met haar. Iedere dag appen we. Ik mis haar. Man, wat sluit ik haar straks weer graag in de armen."

Om veiligheidsredenen worden de achternamen van de geïnterviewden niet vermeld.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.