Vaarwel magnetron, welkom lamsvlees

Willemien Schenkeveld
Zaandam

’Now is the time to enjoy’ luidt de reclameleus op de evenementenhal van Taets op het Hembrugterrein, waar de eerste vluchtelingen vrijdag hun intrek hebben genomen. Wat betreft één ding gaat dat vast kloppen: de catering.

De bewoners van het Veldpark mochten de afgelopen week kiezen wat ze na drie maanden ’tentenkamp’ het liefst wilden. Daar blijven, naar de boten in de Achtersluispolder of naar het Hembrugterrein.

Iets meer dan 190 kozen voor het laatste en zijn daar vrijdagmiddag in vier touringcarbussen heen gebracht.

De inrichting ter plekke zal ze bekend voorkomen: met schotten is de hal verdeeld in slaapcompartimenten voor acht personen. Echter, dit keer is er ook een keuken. Daar zal de catering van Taets gaan koken.

,,De mensen krijgen dus versbereide maaltijden. En geen stamppot of hutspot. Op het menu dat ik zag, staat bijvoorbeeld zeevruchtenpaella en lamsvlees met kikkererwten.’’, zegt COA-manager Johanna Hoekman. Het is verder de bedoeling dat de vluchtelingen mee gaan helpen in de keuken. Ook komt er indien mogelijk een ruimte voor de vrijwilligers van de Noorderkerk, die graag ook op deze locatie actief willen zijn.

Het COA gaat ervoor zorgen dat minderjarige vluchtelingen zo veel mogelijk op de Hemkade terecht komen. ,,Een paar van jongeren in het Veldpark wilden liever daar blijven, maar verder komen kinderen en jongeren hier. Zo zijn ze samen, dat lijkt ons prettig voor ze. Ze gaan nu immers ook samen naar school.” Dat gebeurt in het Pascal College en een gebouw van Fluxus.

Andere vluchtelingen kozen voor de boten. Die bieden met hun tweepersoonskamers meer privacy. Tenslotte blijven sommigen het liefst in het Veldpark. ,,Het is dichtbij de Noorderkerk, waar ik elke dag heen ga voor taalles. En ik heb inmiddels vrienden bij het COA en Vluchtelingenwerk’’, vertelt Karim uit Iran. De vieze wc’s, de magnetronmaaltijden en de langzamerhand soms toch koude nachten neemt hij op de koop toe.

De omstandigheden in het Veldpark worden overigens wat gunstiger. ,,We zijn aan het onderzoeken hoe we het sanitair kunnen verbeteren’’, zegt Johanna Hoekman. ,,Ook hopen we eens in de week een verse maaltijd aan te kunnen bieden. Eentje die bij de smaak van de vluchtelingen aansluit, zoals bijvoorbeeld Turkse pizza.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.