West-Friese pracht en praal trekt volle zaal

Bij Ellen Meijerink wordt door Barbara Donker van Kap en Dek de kap nog even goed bevestigd, voor ze tijdens de Westfrieslanddag op de foto gaat met haar moeder Carla Zwaan (l) en haar kinderen Eva en Pieter.© Foto Theo Groot

Isabel Broersen
Hoorn

West-Friese klederdracht, een dialectenquiz, optredens en vooral heel veel informatie zorgen zaterdag voor een goede opkomst van de Westfrieslanddag in het Van der Valk hotel in Hoorn.

Het Westfries Genootschap vindt het tijd om de regio op de kaart te zetten bij eigen inwoners. ,,Je ziet hier de cultuurhistorie van West-Friesland”, vertelt Peter Koopman van het genootschap. ,,Het dialect, klederdracht en de schoonheid van de regio.”

De zaal is gevuld met informatiekraampjes: de bezoekers gaan via de kraam over West-Friese molens naar de vondsten van Archeologie West-Friesland en daarna langs de stambomen van West-Friese families. Tussen de menigte door loopt hier en daar iemand rond in West-Friese klederdracht, pratend in het dialect dat hier van oudsher al te horen is.

Zo is ook Sandra van Dijk van top tot teen gehuld in West-Friese folklore. ,,Het mooiste vind ik de sieraden”, vertelt ze terwijl ze naar haar zwarte kralenketting haar gouden haarspelden wijst. Ze is helemaal weg van haar West-Friese kostuum, dat gemaakt is door haar moeder. ,,Ik ben ook getrouwd in West-Friese klederdracht.”

Sandra is lid van het Westfries Genootschap, maar met haar 45 jaar is ze één van de jongsten. Het genootschap vergrijst en daardoor krimpt het ledenaantal. ,,We willen graag wat nieuwe leden erbij”, aldus Peter Koopman. ,,Daarom organiseren we nu een keer iets voor iedereen in West-Friesland.”

Emmy Boos en Corrie van der Pouw Kraan uit Hoogkarspel zijn nog geen lid, maar wel enthousiast over de dag. ,,Er droeg net iemand een schitterend West-Fries gedicht voor en we hebben een spel gedaan over de omgeving”, vertelt Emmy. Of ze overgaan tot een lidmaatschap durven ze echter nog niet te zeggen.

Voor Corrie was haar bezoek vooral een kennismaking met de regio. ,,Ik kom uit Nieuwe Wetering en woon hier net een paar maanden”, vertelt ze. ,,De huizen en de tuinen zijn hier prachtig. En West-Friezen zijn aardige mensen, iedereen zegt elkaar gedag, dat ben ik helemaal niet gewend.” Naast de kraampjes in de grote zaal kunnen bezoekers in de filmzaal kijken naar historische beelden. Ergens anders worden lezingen gehouden over archeologie en genealogie. Waar vooral veel belangstelling voor is, is de fotoshoot in West-Fries kostuum.

Koopman is tevreden, maar of er volgend jaar weer een Westfrieslanddag komt? ,,Dat durf ik nog niet te zeggen. Misschien hoeft het niet ieder jaar, maar het zou wel leuk zijn om over vijf jaar weer zo’n dag te organiseren.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen