Kloosterkerk in Nieuwe Niedorp staat te koop

De Kloosterkerk in Nieuwe Niedorp, met rechts het vroegere klooster. Parochiaan Piet Tuin is een van vrijwilligers voor het onderhoud.© Foto Marc Moussault

Ed Dekker
Nieuwe Niedorp

De Kloosterkerk in Nieuwe Niedorp staat te koop. De parochie kan de financiële lasten niet langer dragen. Ze hoopt na overname door een familie in ’t Gooi de kerk gratis te kunnen blijven gebruiken. De particulier is al eigenaar van het aangrenzende gebouw, het vroegere klooster.

De parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen zit in de rode cijfers. Het verlies bedroeg vorig jaar zo’n 10.000 euro. ,,Zo kunnen wij niet doorgaan. Onze parochie heeft amper een financiële buffer. Wij hebben nauwelijks eigen bezittingen”, zegt oud kerkelijk penningmeester Cor Klaver. Samen met dorpsgenoot Peter Koopman voert hij gesprekken met de Gooise familie.

Het teruglopend kerkbezoek drukt steeds zwaarder op de parochie. De hoogmis op eerste paasdag trok minder dan 25 gelovigen. Op de paaswake, een dag eerder, waren dat er beduidend meer. ,,Toch zijn er te vaak meer koorleden dan kerkgangers”, vertelt Klaver.

De Vijfhoek

De vroegere makelaar en Peter Koopman (werkzaam bij Rabobank Kop van Noord-Holland) zijn beiden actief in De Vijfhoek. In deze zogeheten personele unie werken vijf parochies samen.

’Nieuwe Niedorp’ heeft al jaren geen eigen pastoor. Binnen De Vijfhoek is in deze parochie de nood het hoogst. Bisdom Haarlem-Amsterdam gaf de Kloosterkerk eerder de status van C-kerk: op termijn sluiten. Klaver: ,,Nu laat het bisdom de toekomst van de kerkgebouwen meer over aan de samenwerkende parochies.” De Vijfhoek bestaat uit de geloofsgemeenschappen ’t Veld, Waarland, Heerhugowaard-De Noord, Heerhugowaard-’t Kruis en Nieuwe Niedorp.

’Om niet’

De Niedorper parochie hoopt dat na verkoop de Kloosterkerk beschikbaar blijft voor al haar activiteiten. Bij gebruik ’om niet’ (voor niks) dalen volgens Klaver de vaste lasten voor de parochie met driekwart. ,,Wij hebben al zo’n 25 procent gesneden in onze vaste kosten, met verzekeringen, energie en personeel.” Nu is een rigoureuzer maatregel noodzakelijk.

Enkele vermogende parochianen wilden de Kloosterkerk kopen om zonder beperkingen door te kunnen. Klaver: ,,Op langere termijn zien wij dat niet als oplossing. De continuïteit van het gebouw als kerk is het beste gewaarborgd als het totale complex in handen is van één eigenaar.” Stichting Redemptoris Nieburg huurt het aanpalende gebouw van de Gooise familie als seminarie.

’Binnen een jaar’

Jongeren uit de gehele wereld krijgen in dit vroegere klooster hun priesteropleiding. Klaver: ,,Wij hebben het vertrouwen dat de Kloosterkerk bij deze familie in goede handen is. Zij heeft diep respect voor onze geloofsbeleving.” De Niedorper verwacht dat de overname ’binnen een jaar’ rond is. Hij en Koopman hopen dat de priesterseminarie ook zelf de Kloosterkerk gaat gebruiken. ,,En misschien een aandeel levert in activiteiten van de parochie.”

Cor Klaver heeft veel te danken aan de Kloosterkerk. Ook daarom zet de 68-jarige Nieuwe Niedorper zich in om deze kerk open te houden.

Grote gezinnen

Als jonge katholieke boer kon zijn opa Willem Klaver in de jaren dertig een boerderij pachten aan de Langereis in Winkel. Hetzelfde geluk had Arie Groot in Oude Niedorp. De beide mannen begrepen wat hen te doen stond: grote gezinnen stichten waar de RK-Kerk veel aan zou hebben. Dat lukte. De kinderen Piet Klaver en Trien Groot zijn de ouders van Cor Klaver.

Willem Klaver en Arie Groot kwamen in 1944 in het eerste kerkbestuur van de Nieuwe Niedorper parochie die net zelfstandig was geworden. De Kloosterkerk fungeerde sinds de bouw in 1906 als hulpkerk van de parochie ’t Veld. Misdienaar, acoliet, lector: Cor Klaver was jarenlang zeer actief in de Kloosterkerk.

Clarissen

In het aangrenzende klooster zaten eerst paters Franciscanen, later zusters Clarissen. Na hun vertrek in 1988 kwam het klooster in andere handen. Een Gooise familie kocht het in 1998 van de Stichting Levend Water. Al meer dan twintig jaar is het gebouw een seminarie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.