Tien lintjes in Hoorn: ’Gebruik je talenten en heb er plezier aan’

Gedecoreerden in Hoorn rond burgemeester Nieuwenburg: v.l.n.r. Marian van Berkum, Karin Sijp, Harm Stumpel, Koos en Kniltje van Bockxmeer, Jan Haring, Marion Jensch, Bart de Block en Pieter Smit.© Foto Henk de Weerd

Eric Molenaar
Hoorn

,,Gebruik je talenten in de maatschappij, help elkaar en heb er ook plezier aan. Dat is mijn boodschap!’’ Woorden van Marian van Berkum-Schouten (68), nadat zij woensdag in Hoorn koninklijk was onderscheiden. In totaal kregen negen mensen, die veelal met een smoesje naar de Oosterkerk waren gelokt, van burgemeester Jan Nieuwenburg te horen dat zij voor hun verdiensten voor de samenleving zijn benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Ook was er een jeugdlintje: een gemeentelijke onderscheiding.

Van velen was de lijst van verdiensten behoorlijk lang. Van Berkum, gemeenteraadslid van 2002 tot 2010, is al sinds 1997 vrijwilliger bij het Rode Kruis in West-Friesland. Ook is ze penningmeester van het CDA Hoorn, bestuurslid van de KBO in Zwaag en voorzitter van de ouderenraad Hoorn. Negentien jaar was ze bestuurlijk betrokken bij Operettevereniging en Musicalvereniging Zwaag en achttien jaar was ze lid van de werkgroep avondwake van de parochie Zwaag: ,,Mooi maar zwaar werk’’.

De oudste gedecoreerde was Piet Smit (93). Hij begon toen hij met pensioen ging als vrijwilliger bij diverse projecten, waaronder leerwerkprojecten van de stichting Rentree en De Bromtol. Bij De Bromtol was hij (sinds 2003) tot vorig jaar nog drie ochtenden per week aan de slag. Tal van jongeren heeft hij begeleid naar werk in de detailhandel en geleerd hoe ze houten speelgoed konden maken. ,,Hij wist de grootste belhamels op het rechte pad te krijgen’’, zei burgemeester Nieuwenburg.

Foto

De 56-jarige Karin Sijp-Schutte, al ruim 35 jaar actief bij muziekvereniging De Herleving in Zwaag, was gelokt met de smoes dat ze een foto moest maken van een goede vriend die een lintje zou krijgen. In werkelijkheid ging het andersom. Sijp was ook vrijwilliger bij stichting Hoorn 650 en stichting Evenementen Stad Hoorn en maakt ze sinds 2015 verdienstelijk als vrijwilliger op het VOC-replicaschip de Halve Maen.

Harm Stumpel (68) zou koffie schenken in de kerk, maar eindigde met een lintje op de rever. Hij is al sinds 1985 gids bij vereniging Oud Hoorn en sinds 1991 bestuurslid van het comité Open Monumentendag, maar werd vooral geroemd als drijvende kracht van de vereniging Het Carillon (sinds 1982). In 1991 werd na de in ’83 gestarte actie ’Twee ton voor het carrillon’ het vernieuwde carrillon in de Grote Kerk (in totaal vijftig klokken) in gebruik genomen. Nieuwenburg: ,,Zonder uw inzet zou er geen carrillon zoals het huidige in Hoorn zijn geweest.’’ Stumpels dankwoord: ,,Gewoon doorgaan met wat je leuk vindt. Dat heb ik gedaan.’’

Werkkleding

De 69-jarige Marion Jensch-Terpstra was in ’werkkleding’ naar de kerk gekomen. Ze was namelijk ingeroosterd als hulpverlener van het Rode Kruis West-Friesland. ,,Ik sta een beetje perplex, iedereen heeft tegen me gejokt’’, zei ze later. De burgemeester noemde haar ’een hulpverlener pur sang met een gigantische kennis en ervaring’. Jensch, die bij veel evenementen in West-Friesland de hulpverlening coördineert, begon bij het Rode Kruis in Zandvoort, waar zij sinds 1970 stand-by was voor raceongevallen. Zij is tevens vrijwilliger bij het Westfriesgasthuis en woonzorgcentrum Westerhaven in haar woonplaats.

Bart de Block (75) zou een verrassingsdag gaan beleven. Dat is wel gelukt. Hij werd onderscheiden voor zijn verdiensten voor reddingsbrigade Notwin, waar hij sinds de oprichting in 1975 diverse functies bekleedde. Ook is hij al sinds 1981 actief voor de reddingsbrigade Nederland. ,,Opleiden is al veertig jaar zijn lust en zijn leven. Tien jaar geleden liet hij zich nog omscholen om zijn bevoegdheden te behouden.’’ Daarnaast is hij onder meer vrijwilliger bij Showband Hoorn (sinds 2005).

Een geroerde Jan Haring (62) moest even een traantje wegpinken toen hij naar voren werd geroepen. Even voordien had hij nog tegen iemand gefluisterd dat ’je nogal wat moet doen om voor een lintje in aanmerking te komen’. Zich kennelijk niet realiserend dat hij zelf ook een indrukwekkende staat van dienst heeft, onder meer als bestuurslid van tal van winkeliers- en ondernemersverenigingen. ,,Van iedere organisatie die zich over ondernemers in de binnenstad heeft bekommerd’’, zei Nieuwenburg. ,,Een sterke schakel tussen ondernemers en politiek.’’ De opsomming van alle twaalf functies leverde zelfs tussentijds applaus op. Haring na afloop: ,,Dat lintje ga ik gebruiken om zaken voor elkaar te krijgen.’’

Dubbele onderscheiding

Tot slot was er nog een bijzondere dubbele onderscheiding. Koos van Bockxmeer (77) werd gehuldigd voor zijn vrijwillige en bestuurswerk voor onder meer Always Forward, de parochie in Blokker, de vereniging Oud Hoorn (hij is kroniekschrijver sinds 1997) en de West-Friese Toerclub (redactie clubblad 1999-2012). Geëmotioneerd bedankte hij, met zijn 76-jarige vrouw Kniltje aan zijn zijde. Om vervolgens te horen dat het de koning had behaagd ook zijn echtgenote te onderscheiden. ,,U bent minstens zo actief en net zo allround als uw man’’, zei de burgemeester. Ook mevrouw Van Bockxmeer-Vink is actief voor de parochie, en in cultureel centrum Pancratius. Zij deed vanaf 1977 veel vrijwilligerswerk, onder meer voor het Ziekentriduüm Zwaag, Burenhulp Blokker, dameskegelclub Top Negen en de West-Friese Toerclub. ,,Ik sta er zelf van te kijken. De jaren zijn omgevlogen’’, zei ze.

Jeugdlintje

Thirza Pennekamp (14) kreeg een jeugdlintje, een officiële gemeentelijke onderscheiding, vanwege haar inzet voor Huttendorp Hoorn. Toen zij hoorde dat er sponsorproblemen waren zette zij allerlei acties op touw om geld in te zamelen. Inmiddels is ze ook vrijwilliger bij het huttendorp en organiseert ze kinder-thema-disco’s voor stichting Netwerk. Ze heeft met haar positieve en stimulerende uitstraling naar anderen een voorbeeldfunctie, aldus de gemeente. Naast het lintje werd zij verblijd met bonnen voor bioscoop, boeken en ijsjes bij Vivaldi. Reactie van een blije Thirza: ,,Ik sta helemaal te shaken.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen