Huisarts werkt iets langer door

© HSPublicity

Van de mannen tussen de 60 en 65 jaar in de algemene beroepsbevolking werkt nog 39 procent, van de vrouwen 21 procent. Bij huisartsen liggen die percentages iets lager.

Veel zelfstandige huisartsen stoppen voor hun 65e, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) dat is uitgevoerd in samenwerking met het Capaciteitsorgaan. „Huisartsen werken wel langer door dan voorheen”, vertelt NIVEL-onderzoeker Lud van der Velden. Mannen stopten zo'n tien jaar geleden op een gemiddelde leeftijd van 56,5 jaar, nu is dat 58,8 jaar. „ Vroeger was de werklast nogal eens reden om te stoppen. Door meer praktijkondersteuning en huisartsenposten die tegenwoordig de avond- en weekenddiensten draaien, blijven huisartsen hun beroep langer uitoefenen."

Vrouwen stoppen gemiddeld zo'n tien jaar eerder dan mannen. „Maar dit komt vooral doordat de leeftijdsopbouw in die groep heel anders is dan bij mannen. Er zijn namelijk relatief weinig oudere vrouwelijke huisartsen, want vijfentwintig jaar geleden werden vooral mannen huisarts. Inmiddels bestaat de beroepsgroep voor een steeds groter deel uit - jonge - vrouwen en ook de meerderheid van de huisartsen in opleiding en geneeskundestudenten is vrouw. Over twintig jaar zal de leeftijdsverdeling veel meer op elkaar lijken en het verschil in 'stopleeftijd' verdwenen zijn.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.