Schagen: ’Criminaliseer thuisteelt mediwiet niet’

De petitie van epilepsie-en borstkankerpatiënte Marjon Fisher-Klaver uit Dirkshorn voor legale thuisteelt van medicinale cannabis heeft succes gehad. De gemeente Schagen roept Kabinet en Tweede kamer op om thuiskweek van maximaal vijf wietplanten te legaliseren.© Archieffoto Marc Moussault

Richard Zut
Schagen

De thuisteelt van medicinale cannabis, waarmee patiënten zelf heilzame wietolie kunnen maken, moet uit de strafbare sfeer worden gehaald. In beperkte mate moet de zelfteelt van maximaal vijf planten worden toegestaan.

Dat vindt de voltallige gemeenteraad van Schagen, die hierover een motie aannam tijdens de afgelopen raadsvergadering. Zij wijst erop dat aan het gebruik van wietolie een wetenschappelijk bewezen pijnbestrijdende werking wordt toegeschreven bij diverse ziekten en aandoeningen, zoals een insult verminderd optreden bij epilepsie.

Het college stuurt er een brief over aan Kabinet en Tweede Kamer met klemmende oproep om te komen tot oplossingen voor dit probleem.

Burgemeester Marjan van Kampen gaat vooruitlopend in gesprek met de 'driehoek' gemeente-politie-justitie. ,,W ij willen ervoor zorgen dat de momenteel nog gedoogde medicinale thuisteelt niet wordt gecriminaliseerd middels invallen en ruimingen van daarvoor bedoelde cannabisplanten.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.