Hafkamp is trots op handhavingsbeleid

Hafkamp is trots op handhavingsbeleid
Burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen
© Foto: Alef Starreveld
Bergen

Burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen maakt bij het begin van het gesprek met de Alkmaarsche Courant duidelijk dat ze niet wil ingaan op individuele gevallen. Ze gaat het dus niet hebben over de gang van zaken rond de atelierwoningen aan de Bergense Herenweg, noch over de de drie illegaal gebouwde recreatiewoningen aan de Oude Heereweg op de grens van Groet met Camperduin.

Alleen de grote lijnen volgen dus. En de uitleg begint bij het begin. Hafkamp verduidelijkt dat de gemeente meestal niet de veroorzaker is van handhavingskwesties. Dat het vaak mensen zijn die ruzie met elkaar krijgen. Als ze er niet uitkomen, dan kan een van de twee een handhavingsverzoek bij de gemeente indienen. "Dat is in 90 procent van de verzoeken die we binnenkrijgen het geval. Als overheid zijn we dan verplicht te handelen."

Dat betekent niet dat er direct politie voor de deur staat. De gemeente kijkt altijd eerst of de ruzie in der minne is te schikken via een gesprek of buurtbemiddeling. Dat lukt heel vaak, zo meldt de burgemeester, maar dus niet altijd. Dan kan de burger naar de bezwarencommissie, de rechter en uiteindelijk de Raad van State stappen.

Zij legt wat cijfers op tafel: "Er zijn in 2014 en 2015 in totaal 28 Bergense zaken bij de Raad van State geweest. In slechts twee daarvan ging het om een initiatief van de gemeente."

De inwoners van Bergen zijn volgens de cijfers ook snel geneigd om in een ruzie een procedure tegen de buren aan te spannen. Hafkamp: "Wij krijgen jaarlijks zestig handhavingsverzoeken binnen. De gemeenten Uitgeest, Heiloo en Castricum samen maar veertig. Veel handhavingsverzoeken vergroten helaas ook de kans op bezwaren en beroepen."

Ook de 'burgermoeder', zoals zij zich ziet, vindt dat vervelend: "Het zijn vaak lange procedures, die veel tijd en geld kosten."Daarom kijkt de gemeente altijd in gevallen van illegaal gebruik van gebouwen eerst of legalisering mogelijk is.

En dan ligt er volgens haar bij de bevolking nog een hardnekkig misverstand: de gemeente die uitspraken van de Raad van State zou negeren. "Dat doen we niet. Vaak vernietigt de Raad van State een besluit omdat de onderbouwing niet deugt. Dan moeten we een nieuw besluit nemen. Soms vinden we een andere onderbouwing en nemen hetzelfde besluit. Dat mag iedereen."

Een veel gehoorde klacht is dat de gemeente niet of nauwelijks handhaaft. Het leidt tot een 'cri de coeur' van haar: "We hebben de voorgaande jaren van de provincie op het gebied van handhaving het predikaat 'redelijk adequaat' gekregen. Dit jaar voor het eerst 'adequaat'. Dat is dus beter. Je kunt als gemeente zelfs niet hoger krijgen. Daar ben ik trots op."

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons