Architecten beleven zware tijd

Architecten beleven zware tijd. Foto: Archieffoto HDC Media

Architecten beleven zware tijd. Foto: Archieffoto HDC Media

Redacteur Zaanstreek
Wormerveer

Hij schetst een somber toekomstbeeld. Zeker op korte termijn verwacht directeur Frits Westerveld geen verbetering. ,,De woningmarkt ligt volledig op zijn gat en herstel is nog niet in zicht.’’

De Krommenieër was enkele weken terug de regisseur van het faillissement van zijn eigen architectenbureau BFW architectuur. Gisteren begon hij, na groen licht van zijn curator, mr. Moeijes uit Velsen, een doorstart met BFW projecten BV. Vier medewerkers keren terug om op projectbasis (freelance) te werken voor de nieuwe onderneming.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle architectenbureaus in ons land bang is dat ze de crisis niet overleven, vele architecten zitten al werkloos thuis. Vergeleken met 2008 is het aantal opdrachten met bijna vijftig procent gedaald. Tal van architectenbureaus hebben moeite het hoofd boven water te houden, terwijl ze meestal al fors in het personeelsbestand hebben gesneden.

Hij benadrukt nog maar eens dat architecten aan het begin van de keten zitten. ,,Als wij niet produceren, wordt er niet gebouwd. Makelaars, notarissen, bouwbedrijven, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Bij vorige crisissen werd het kaf van het koren gescheiden. Maar nu zie ik uitstekende ondernemingen, met recht het koren, ook in ernstige problemen komen. Zeer gedegen bouwbedrijven, toeleveranciers en noem maar op.’’

Het verhaal van Westerveld wordt bevestigd door Zaanse collega’s. ,,Dat bureaus inkrimpen is een gegeven’’, zegt architect Ron Bets van Bets Architecten in Zaandam.Dezelfde geluiden zijn te horen bij Carree Architecten, ook in Zaandam. Bij Feitsma, Kruit & Goedhart Architecten in Zaandijk werkten elf jaar geleden nog 25 medewerkers, dat is inmiddels gedaald naar elf mensen. ,,De hele vastgoedmarkt zit op slot’’, klinkt het somber.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.