240 uur werkstraf voor dodelijk ongeval Schapendijkje Den Helder

Frits Verhagen
Den Helder

De 21-jarige Sven P. die 30 november vorig jaar op het Schapendijkje de 18-jarige Celeste Kos doodreed, is gistermiddag door de rechtbank in Haarlem wegens dood door schuld veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Bovendien raakt hij twee jaar lang zijn rijbewijs kwijt. Volgens de rechters heeft de Nieuwedieper ter plekke zeer onvoorzichtig en onoplettend gereden.

Tegen de automobilist was twee weken geleden dezelfde straf geëist. Hij moet de begrafeniskosten vergoeden, een bedrag van bijna 11.000 euro. De ouders van Celeste hadden ook duizenden euro’s aan zogeheten affectieschade geëist, maar de rechtbank heeft die claims afgewezen. Volgens de rechtbank is er nog geen wet die deze schade regelt.

P. reed op het Schapendijkje ’s avonds kort na half zeven in stormachtig en regenachtig weer met zijn auto op de fiets van Celeste. Volgens hem heeft hij het meisje in het donker op geen enkel moment gezien. Op het Schapendijkje brandt geen openbare verlichting. Celeste liep hersenletsel op en overleed enkele dagen later aan haar verwondingen.

De rechters vinden dat de automobilist zijn snelheid had moeten aanpassen aan de duisternis ter plaatse en de slechte weersomstandigheden. De rechtbank gaat er vanuit dat hij tenminste 50 km per uur heeft gereden. Veel te hard voor de situatie ter plaatse, zo menen de rechters.

Bovendien acht de rechtbank dat het vaststaat dat de bestuurder kort voor het dramatische ongeluk op zijn mobiele telefoon heeft zitten whatsappen. Hij wiste de inhoud direct na de aanrijding. Volgens de rechters heeft de man hiermee de ware gang van zaken willen verdoezelen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.