Blauwe goudvissen

Willem Spierdijk

Op het WK heeft elk land een eigen slogan op de spelersbus.

De spreuk van Nederland reflecteert de lage verwachtingen van een week geleden, want het is de enige slogan die niet over sport gaat, maar over mode: ‘Echte mannen dragen oranje’. Als dat waar is, speelt Nederland pas tegen Chili met echte mannen, want vanavond zal Oranje net als tegen Spanje in het blauw spelen. Misschien slaat het ‘dragen’ ook niet op het shirt, maar op het dragen van een elftal: onze dragende spelers zijn echte mannen.

Achteraf gezien was het natuurlijk prachtig geweest als Nederland zijn bijna metafysische overwinning op Spanje in oranje shirts had behaald. Dat gezegd zijnde, misschien brengt blauw gewoon geluk.

Sportieve prestaties stralen af op de shirts. Nergens zie je nog oranjefans in het zwarte uitshirt van het roemloze EK van 2012, terwijl het huidige blauwe tenue waarschijnlijk een collector’s item zal worden. Net als dat oogverblindend lelijke goudvismotief uit 1988, dat nog altijd opduikt in het straatbeeld. Het spel was in dat jaar bij vlagen net zo lelijk, maar de voetbalmode wordt nu eenmaal gedicteerd door het resultaat. Overigens bevat het uitshirt van 2014 ook een subtiel goudvismotief, dus dat geeft de burger moed. Tijdens een groot toernooi kunnen de gekste details een burger moed geven.

Twitter: @DiederikSmit

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen