Kinderergotherapeut Elles helpt kinderen Vooruit

Theo Groot
Bovenkarspel

Ze helpt kinderen om zich lekkerder in hun vel te voelen. Dat gaat spelenderwijs, zonder dat ze er erg in hebben dat ze bij de therapeut zitten. „Ze leren ervaringen opdoen met handelingen die ze niet of slecht beheersen. Vaak is het een kwestie van een laag zelfvertrouwen waar ze tegen aan lopen of iets te gehaast willen doen.”

Elles Wagemaker (25) studeerde in 2013 af als kinderergotherapeut en werkte in praktijken in Heerhugowaard en Almere. In Almere blijft ze voorlopig nog werken, maar sinds oktober heeft ze twee dagen per week haar eigen praktijk in het Gezondheidscentrum aan de Hoofdstraat in Bovenkarspel. Met Vooruit Kinderergotherapie Westfriesland richt ze zich op Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland.

Zelfredzaam

Wagemaker helpt kinderen op het gebied van zelfredzaamheid, de fijne motoriek, werkhouding, planning en organisatie en het ontwikkelen van de zintuigen. Als een kind wordt aangemeld gaat ze eerst kijken wat er aan de hand is. „Ik stel eerst een diagnose, dan komt het advies met een strategie voor de aanpak. Heel veel gaat spelenderwijs, ik heb een kast vol heel gewone spelletjes die thuis ook kunnen worden gespeeld.”

Ze heeft al veel gedaan om bekend te worden in de regio. Ze ging op bezoek bij scholen, huisartsen, logopedisten en fysiotherapeuten om uit te leggen wat zij te bieden heeft en ze stuurt een nieuwsbrief rond. „Er zijn altijd kinderen in een klas die er uit springen, ze zijn druk, onrustig en beweeglijk, soms met driftbuien. Andere kinderen zijn juist stil en willen niet opvallen. Soms is er faalangst als dingen eerder al niet zijn gelukt.”

Signaleren

De ergotherapeut heeft een hele signaleringslijst, waarmee opvoeders kunnen aan geven waar het kind tegenaan loopt. Soms is dat aan- en uitkleden of veters strikken, zelfstandig spelen, de zithouding tijdens het werken, leesbaar schrijven, maar ook moeite met veranderingen, vermijden van activiteiten, onhandig bewegen en gebrek aan overzicht en organisatie. De meeste problemen komen voor op school en Wagemaker gaat als het nodig is in de klas om het kind te observeren. Maar ouders kunnen ook zelf aan de bel trekken als er thuis problemen zijn.

„Ik heb de afgelopen jaren al heel veel met kinderen gewerkt en vond het nu tijd om een eigen praktijk te beginnen.” Met het basispakket van de verzekering worden tien uren vergoed. „Dat is vaak genoeg en anders kan er een pauze worden ingelast tot het volgende jaar. Een van de ouders is er bij om te zien wat ik doe, zodat ze daar thuis mee verder kunnen. Ik geef ook een eindverslag met een gericht advies om zelf thuis aan de slag te gaan.”

Voor scholen die meer willen weten, komt Wagemaker graag een presentatie geven. Ze is bereikbaar via 0657556491.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen