Hemmerbuurt in Hem gaat op de schop

De Hemmerbuurt staat al sinds 2014 op de planning voor groot onderhoud.© Foto Holland Media Combinatie

Cees Beemster
Hem

Een slordige vier miljoen euro gaat het kosten. De complete reconstructie van de Hemmerbuurt in Hem die de komende jaren op stapel staat. „De weg gaat er compleet uit”, zegt wethouder Dirk te Grotenhuis. „Niet alleen het asfalt, maar ook de onderlagen moeten worden vernieuwd. En het moet een veilige en plezierige dorpsweg worden.”

De raad van de toenmalige gemeente Venhuizen ging in 2003 akkoord om 6,5 ton uit te trekken voor het onderhoud aan de Hemmerbuurt. De PvdA wilde destijds liever een algehele reconstructie van de weg, maar de benodigde miljoenen daarvoor had Venhuizen niet.

Al sinds 2014 staat de straat op de planning voor groot onderhoud. Een inspectie heeft uitgewezen dat de weg compleet moet worden vervangen. Ook naar het groen en de straatverlichting zal worden gekeken. Drechterland verwacht dat de reconstructie over meerdere jaren in fasen zal worden uitgevoerd, en in 2020 gereed zal zijn.

Na verkiezingen

De kosten zijn al opgenomen in de jaarlijkse lasten van de gemeente. Maar het project wordt pas na de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 ter hand genomen, vertelt wethouder Te Grotenhuis. „Dit is een grote klus voor het volgende college. Het plan en de planning moeten nog gemaakt worden.”

Belangrijk daarin wordt de mening van de bewoners, verzekert Te Grotenhuis. „Inwoners zijn allergisch voor een gemeente die het plan al helemaal klaar heeft. Daar houd ik zelf ook niet van. Of je betrekt de burger er echt bij, of je maakt het plan helemaal zelf. Er komen voor de Hemmerbuurt beslist overlegmomenten met de bewoners. Dat is onze bestuursfilosofie.”

Die aanpak is overigens niet nieuw, want ook in 2002 mochten de Hemmers in café Irma la Douce zeggen wat er met de Hemmerbuurt moest gebeuren. Toen klonk de wens om toch vooral geen plateaus, drempels en wegversmallingen aan te leggen.

’Geen racebaan’

En dat gebeurde vervolgens ook niet. „De Hemmerbuurt moet een leuke dorpsweg worden; geen racebaan”, zegt Te Grotenhuis. „De buurt moet aangeven of er snelheidsbeperkende maatregelen nodig zijn of niet.” De mogelijkheden daarvoor zijn volgens hem beperkt. „Wegversmallingen werken vaak slecht in straten waar ook landbouwverkeer rijdt. En drempels vinden bewoners die hier langs wonen vervelend.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen