Beelden op Landgoed Duin en Kruidberg bedoeld om blij te maken

Ron Amesz

Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort associeer je met kwaliteit, klasse en stijl. Precies dat vinden de bezoekers terug in de beeldenexpositie 'Staalkaart van beelden'.

Voor de derde keer heeft Eva Mennes een afwisselende zomeropstelling gemaakt - dit keer met zestig beelden - in en rond het landgoed dat Jacob Theodoor Cremer in de negentiende eeuw liet bouwen.

Bij de entree zorgt 'Hoofd met hersens' van Fred Sierkamp voor een vriendelijk welkom. Het zou het hoofd van een kasteelheer kunnen zijn, in de vorm van een groot schaakstuk. Tegenover de receptiedesk, op de marmeren haltafel, glanst het witalbasten 'UnCovering Rings' - een wiskundige 'tafelsculptuur' van Karel Vreeburg - met onomwonden zelfvertrouwen.

In de lobby ontsnapt de liefde in de vorm van de witmarmeren 'Amor Fugit' van Juliette van Bavel (geïnspireerd op de slaven van Michelangelo). In de aangrenzende Vrienden van Jacob Serre, met uitzicht op vijver en park, staat stoer het intergalactische 'Ruimtepaard' van Willem Lenssinck en twee gezellige kippen van Tineke Nusink.

Met de wandelroute in de hand (verkrijgbaar in de lobby) kun je op je gemak alle beelden van de 23 exposerende kunstenaars langs wandelen. De kleinere, kwetsbaardere sculpturen hebben een plekje binnen gekregen, middelgrote vind je op het bordes, en in de tuin ontmoet je groot en monumentaal werk met als hoogtepunt 'Spiegelbeeld' van de in Laren woonachtige internationaal bekende beeldhouwer Pépé Grégoire die in Joop van den Ende een mecenas heeft gevonden. Zijn sculptuur 'Spiegelbeeld' is een soort zuil van acht halve armen waarvan de handen in elkaar grijpen. De symboliek laat zich makkelijk lezen en ontsnapt toch de kitsch.

Ook Eric Claus (met drie bronzen in de diepe vensterbank van de Cremer Zaal) en Lenssinck zijn hot shots in de kunstwereld. Beelden van Lenssinck vind je bijvoorbeeld op de Tefaf. Zijn 'Ruimtepaard' op hoge benen en de strijdbare ruiter/ridder zien er futuristisch uit. Qua stijl grijpt hij knap terug op het Futurisme uit het begin van de vorige eeuw.

Kunstenaars als Juliette van Bavel en Irma Kuyper hebben nog niet zo'n klinkende naam maar als het aan Eva Mennes ligt komt daar verandering in. ,,Met mijn stichting (Eva Artproductions Foundation, red.) help ik een paar jonge kunstenaars een CV op te bouwen. En omdat ik al vijftien jaar exposities organiseer, kunsthistorica ben en de Willem de Kooning Academie heb doorlopen, ken ik beeldhouwers als Grégoire en Lennsinck. Hen kan ik overhalen op deze prachtlocatie te exposeren en zo breng ik de jonge beeldhouwers samen met gevestigde namen. ''

Bewust programmeert ze toegankelijke kunst. Beelden waar je blij van wordt. ,,Dit is ook voor mensen die geen idee van kunst hebben, die niet naar Art Basel gaan. Ik wil gewoon dat ze met veel kunst in aanraking komen, dat ze geoefend worden in het kijken en ook iets leuk vinden'', zegt Mennes.

Dat lukt, een groep oudere vriendinnen dat na de koffie weer op de fiets stapt, is verrukt over de 'Planeten' van Marianne Hartink: hele en halve bollen die kleurrijk in het gras liggen. Wie weinig met kunst heeft maar wel het vakmanschap van M.C Escher waardeert, zal de sculpturen van Karel Vreeburg direct waarderen. De stenen van Petra Boshart zijn van een universele klassieke schoonheid. En de grappige en kleurige Kruidkat en Juffrouw van de sanitair, van Renée du Clou - buiten op het talud - wil iedereen wel in zijn tuin.

Monumentaal maar toch speels en luchtig zijn het paard van Mariska Toetenel en Het Nest van Wieke Terpstra.

De glazen objecten (in de Cremer Zaal) van het Venetiaanse meesterglasblazers-duo Adriano Valentina en Dino Rosin zijn van een overweldigend vakmanschap en zullen ongetwijfeld een groot publiek raken. Mennes: ,,Als kunsthistorica kan ik zeggen: het zou grensverleggender kunnen, maar dat is mijn bedoeling niet.''

Zo gastvrij als landgoedeigenaar Cremer was, zo stelt ook de crew van Duin- en Kruidberg zich op. ,,We nodigen de mensen nadrukkelijk uit om naar binnen te komen voor de beelden. Hier in de Lodewijk Zaal, de Cremer Zaal, beneden in het conferentiecentrum en het trappenhuis'', glimlacht medewerkster Evelien Hendrikse.

'Staalkaart van beelden', 23 beeldhouwers. Te zien t/m 30 sept. Landgoed Duin & Kruidberg, Santpoort. www.eva-artproductions.com; www. www.duin-kruidberg.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.