Regen deert koffieconcert Midzomerzaan niet

De blazers van Radio Brass spelen terwijl Abdelkader Benali (links) op zijn beurt wacht.© Dirk Jongejans

Joëlla Angenent
Zaandam

Het Midzomerzaanfestival staat inmiddels bekend om de bijzondere samenwerking tussen artiesten. Het koffieconcert van Radio Brass (de blazers van het Radio Filharmonisch Orkest) en schrijver Abdelkader Benali was daar zondagochtend één van.

Zo’n vijftig mensen zitten gezellig opeengepakt op houten bankjes voor het podium. Boven hen staan twee grote tenten en om hen heen een stuk of vijf heaters. Door het tikken van de regen op het plastic tentdoek, ontstaat er een knusse sfeer. ,,Vanochtend schrokken we wel even toen we naar buiten keken’’, vertelt medeorganisator Ed Pielkenrood. ,,Maar gelukkig waren we voorbereid op de regen en kunnen de mensen nu overdekt luisteren.’’

Na twee nummers van Radio Brass stapt Benali naar voren om een paar van zijn gedichten voor te dragen. Ook vertelt hij over zijn fascinatie voor schilder Henri Matisse, over wie hij een essay schreef voor het Stedelijk Museum. Daar is namelijk sinds maart een tentoonstelling over de schilder te zien.

Benali: ,,Matisse was helemaal bezeten van de schilder Eugène Delacroix, die de lichtval in het exotische Marokko volgens hem perfect weergaf. Daarom reisde hij in 1911 naar het Marokkaanse Tanger om daar ook dat licht te gaan schilderen. Maar het regende en regende. Hij zat drie weken lang opgesloten op zijn hotelkamer en werd helemaal gek.’’

Het orkest speelt handig in op deze grappige anekdote door daarna de bekende ’Radetzkymars’ van Johann Strauss te spelen. Terwijl het publiek vrolijk meedeint op de muziek, vergeet iedereen het barre weer.

Dit artikel stond in de speciale festivalkrant over Midzomerzaan van Dagblad Zaanstreek.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.