Kampioenen lopen langs kalebassen

Redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. Dit is aflevering 33. De Kampioenloop, dat klinkt als een wedstrijd. Maar de naam verwijst naar het blad van de ANWB, die deze zondag samen met de KNBLO in elf provincies wandeltochten organiseert onder deze noemer. De Heemskerksestappers zetten de routes van 5, 10 en 15 kilometer voor Noord-Holland uit - het laat zich raden waar. Zondags koos voor de middelste afstand.

Het is nog nét zomer. ,,Maar de herfstgeuren hangen al weer in de lucht. Tijd voor een mooie wandeling in zo’n zonovergoten, goudkleurig bos’’, zo wordt de Kampioenloop aangeprezen. De overgang naar het najaar is nu inderdaad zichtbaar onderweg, maar veel bos komen we niet tegen op deze route. Wel bij het beginpunt, vanwaar we meteen onder de bomen vandaan rechtsaf de Rijksstraatweg op slaan. Al snel bestaat het uitzicht uit akkers, en bij de veelal witte huizen die we passeren wordt de oogst verkocht die bestaat uit onder meer snij- en sperziebonen, bospeen en pompoenen.

Na 90 meter - de beschrijving van de Heemskerksestappers vermeldt het precies - gloort er toch weer hoop als we rechtsaf de Duinweg in worden gestuurd. Maar niet het bos in, zo merken we al snel: het half verharde pad voert daar pal langs. Aan onze linkerhand is een kleurrijker schouwspel. De paardenbloemen zijn weliswaar grotendeels uitgebloeid; even verderop kleuren fuchsia’s de velden rood en neigen de zantedeschia’s een beetje naar oranje, voor zover ze niet wit zijn.

Bij de splitsing van het pad moeten we wel naar links, omdat we rechtdoor bij een huis zouden uitkomen. Langs de Cieweg zien we nog meer agrarische bedrijvigheid. Met een opsomming van alle planten en dieren die we onderweg ontmoeten zouden we dit hele stuk kunnen vullen. Daarmee zou de wandeling echter avontuurlijker kunnen lijken dan zij is. Want ook hierna (rechts de Oudendijk, links het Wijk aan Duinpad, links de Voorweg, rechts Het Laantje, rechts de Strengweg en linksaf via de Zuiderwentweg terug naar de Oudendijk) lopen we over voornamelijk smalle straatjes - en moeten we dus de berm in bij een passerende tractor - langs uitgestrekte akkers met hier en daar kassen. Aanvankelijk vormen de duinen daarbij nog een mooie achtergrond onder de dreigende wolkenlucht.

Maar wie voor de rust komt, die loopt hier goed - afgezien misschien van de dag waarop tweeduizend Kampioenlezers op pad gaan. De Rijksstraatweg die we moeten oversteken zet ons wat dat betreft weer met beide benen in de drukte. Aan de overkant mogen we meteen weer het bos in duiken bij de gemarkeerde ’ingang wandelaars’, links van het fietspad dat de woonwijk in leidt. Vanaf de Kerklaan moeten we de Marquettelaan over op zoek naar weer zo’n bospaadje met aan het eind ’gevaarlijke’ brandnetels.

Daarna ligt links de lange Oosterweg in het verschiet, die uitkomt op de Rijksstraatweg. Met een lus naar rechts, over de Noorddorperweg en Noordermaatweg, komen we tegenover de camping uit. Alle Kampioenlopers hebben onderweg in elk geval volop kans gehad om kalebassen te kopen.

Annelieke Slappendel

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.