Kent u mensen die worden vastgebonden?
Woonzorgcentrum Pennemes in Zaandam staat geregistreerd als ’fixatievrije zorginstelling’. Foto: Dirk Jongejans
Kent u dementerende mensen die worden vastgebonden of die versuffende medicijnen krijgen toegediend? Of wonen ze juist in een zorginstelling die andere oplossingen heeft gevonden?
Binnen de zorg is steeds meer discussie over het gebruik van ’onrustbanden’ om mensen aan hun bed of aan een stoel vast te binden. Dat wordt gedaan om te voorkomen dat mensen vallen of gaan dwalen. Het personeelstekort in de zorg werkt dit in de hand. Een aantal verpleeghuizen heeft echter andere manieren gevonden, zoals veiliger bedden, een bedalarm of een gps-systeem. Sommige gebruiken zelfs helemaal geen onrustbanden meer.
In deze regio zijn dat er maar een paar. Woonzorgcentrum Pennemes in Zaandam staat geregistreerd als ’fixatievrije zorginstelling’ en verpleeghuis Oudtburgh in Bergen is ’bandenvrij’.
De redactie zoekt verhalen over positieve of negatieve ervaringen in onze regio. Worden familieleden, vrienden of kennissen van u vastgebonden en wat vindt u daarvan? Staat de zorginstelling open voor klachten hierover? Probeert men het vastbinden en het gebruik van versuffende medicijnen te beperken?
Reacties zijn welkom via verslaggeving@nhd.nl of via 072-5196279.