’Geen link slachtoffer liquidatie met misdaad’

Van onze verslaggever
Amsterdam

De politie kan de man die woensdagavond in Amsterdam werd doodgeschoten ’vooralsnog’ niet in verband brengen met zware criminaliteit. Het slachtoffer blijkt een 36-jarige man uit de hoofdstad te zijn, laat de politie weten. Volgens bronnen gaat het om Elco Gjaltema.

Het slachtoffer kwam volgens de politie wel voor in de politiesystemen vanwege strafbare feiten die meer dan vijf jaar geleden gepleegd zouden zijn. „Maar dat is niet te relateren aan zware criminaliteit”, verduidelijkt een woordvoerder.

Zaanstreek

Gjaltema was volgens Het Parool actief in de BMX-wereld, waar hij op relatief hoog niveau reed. Hij werd derde bij de 3 Nations BMX World Cup in 2014 en werd in hetzelfde jaar achtste in de categorie voor mannen boven de 30 jaar bij het wereldkampioenschap BMX in Rotterdam. In 2013 was hij nog betrokken bij een sportproject in de Zaanstreek, waarmee jongeren op het rechte pad gehouden moesten worden.

Er zijn zo’n 20 tot 25 rechercheurs betrokken bij het onderzoek. De politie houdt rekening met alle opties, ook met het scenario van een persoonsverwisseling.

De dader of daders schoten woensdagavond meerdere kogels op het slachtoffer af aan de Oostelijke Handelskade, bij de IJhaven in de buurt van club Panama. Gjaltema zat toen in zijn auto. Hij werd van dichtbij beschoten.

Omstanders en later hulpverleners probeerden de man nog te reanimeren maar hij overleed ter plekke.

De vermoedelijke vluchtauto is later brandend teruggevonden in Duivendrecht. De dader(s) zijn nog niet gevonden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.