Met Rondje Noordkop genieten 180 NHD’ers van Texel

Ed Dekker
Den Hoorn

De achtste etappe van Rondje Noordkop bracht maandag 180 NHD-lezers in beweging. Deze wandeltocht was op Texel.

Het sportieve gezelschap startte om negen uur bij de Schilbolsnol, het hoge duin bij de Texelse veerhaven. Ook een groepje Texelaars deed mee aan de tocht van bijna dertien kilometer.

De wandeling is onderdeel van de wandeltwaalfdaagse van het Noordhollands Dagblad in het verspreidingsgebied van de Helderse Courant en Schager Courant.

De Hoeksteen

De tussenstop halverwege was in de hervormde kerk van Den Hoorn. Koster Chris Peters ontving de wandelaars eerst in het nieuwe kerkelijk centrum De Hoeksteen. Zij werden daar getrakteerd op koffie en een Texelse lekkernij.

In het kerkje vertelde hulpkoster Fiet van Beek over de historie van het rijksmonument. Die gaat terug naar het jaar 1425.

Walvis en vinvis

De oudste grafsteen in de kerk is van 1566 en is gesierd met een afbeelding van een walvis. ,,Texel heeft in vroeger tijden veel walvisvaarders gekend. De relatie met vis en zee is sterk gebleven. Kijk naar vandaag”, zei Fiet. Zij doelde op de aangespoelde dode vinvis. Het kadaver wordt maandag verwijderd van het strand.

Via het boerenland achter zorgboerderij Novalis Hoeve en de vroegere zeedijk langs de Prins Hendrikpolder arriveerden de wandelaars rond kwart weer bij het beginpunt. Sommigen knoopten er een dagje Texel aan vast.

China

Xem van Baaren uit Winkel liep ook mee, samen met zijn opa en oma. Xem is negen jaar en is geboren in China. Vlak na zijn geboorte is hij te vondeling op straat gelegd.

Foto’s Holland Media Combinatie/Ed Dekker

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.