Minder agressie tegen werknemers met publieke taak

© HSPublicity

Werknemers in beroepsgroepen als ambulancezorg, onderwijs en belastingdienst hebben minder te maken met agressie en geweld. Het percentage slachtoffers onder deze en andere werknemers met een publieke taak is gedaald van 66 procent in 2007 tot 59 procent in 2011.

De daling betrof zeven van de vijftien onderzochte beroepsgroepen, zoals de belastingdienst (‑20 procent), het voortgezet onderwijs (‑14 procent), het primair onderwijs (-12 procent), de ambulancezorg (-10 procent) en de NS (-5 procent). In één beroepsgroep nam het aantal gevallen toe tussen 2007 en 2011: de sociale diensten (+8 procent).

Het streefcijfer van 51 procent is nog niet gehaald. Het programma Veilige Publieke Taak (VPT) wordt daarom verlengd en verder aangescherpt, onder meer door de inzet op het vaker verhalen van schade op daders en door slachtoffers te stimuleren om aangifte te doen. Dat schrijft minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.

Treinpersoneel krijgt het vaakst te maken met agressie en geweld. Ook mensen die in gevangenissen werken en gerechtsdeurwaarders zijn vaak slachtoffer van agressief gedrag. Onder alle onderzochte beroepsgroepen komt verbale agressie het vaakst voor: 57 procent van de gevallen in 2011. Daarna volgen fysieke agressie (20 procent), intimidatie (19 procent), discriminatie (12 procent) of seksuele intimidatie (7 procent).

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.