Niet alleen de kust is heilig (8 km)

Callantsoog, dat is toch die badplaats waar je ’s zomers over de Duitsers en (Randstad)toeristen struikelt? Dat - vooroordeel - klopt. Maar rond pepernotentijd, wanneer het kwik onder het vriespunt daalt en de parkeerplaatsen langs het strand leeg blijven, blijkt het Noord-Hollandse dorp over meer ’natuurschatten’ te beschikken dan zijn voornaamste goudmijn: de kust.

Het voormalige eiland ’t Oghe, dat eind vijftiende eeuw via dijkarmen en inpolderingen aan het land vast is gegroeid, telt bijvoorbeeld zeer fraaie ‘nollen’. Dat is West-Fries voor binnenduinen, ontstaan door opwaaiend zand. De ’Nollen van Abbestee’, een stuk beschermd natuurgebied tussen Groote Keeten en Callantsoog, is daar het beste voorbeeld van. Tussen een handvol boerderijen en agrarische bedrijvigheid in bevindt zich dit waterrijke pareltje. Waar een groep zwarte paarden graast en achter een glooiing samenschoolt tegen de kou. Waar volgens het informatiebord bij de zogeheten Vinkentoren (uitkijkpost geschonken door een agrariër uit de regio) knobelzwanen, smienten, wintertalingen, slob- en bergeenden regelmatig hun rust en voedsel zoeken, we waar ook wel eens lepelaars, groenpootruiters en grauwe franjepoten worden gesignaleerd.

De grond ’waar de abt zijn stede had’ schijnt een heilige tint te hebben: in het gebied, momenteel in beheer bij Landschap Noord-Holland, heeft vroeger zeer waarschijnlijk een kapel gestaan. Namen als de Kruisweg en camping De Tempelhof wijzen eveneens in die richting.

Het Kooibos achter camping Luttikduin is ook een minder bekend, maar zeker niet onbemind, stukje natuurschoon. Vanwege het pad waar kronkelige boomtakken overheen groeien en door het grazende vee tegen een decor van caravans en duintoppen.

Voordat deze ‘heiligdommen’ worden bereikt, start de route op het Dorpsplein (bij de voet van de witte kerk met groene toren) en voert langs metershoge duinen. Onderweg staat links een wit huis met de ‘kont’ in de duinen. Dit moet een privéparadijsje op aarde zijn: wie kan zeggen dat-ie zo dicht aan zee woont?

Tussen strandopgangen Voordijk (naturisme, watersport en sportvliegeren verboden) en Groote Keeten (allemaal wél toegestaan) is het schelpen zoeken en jutten geblazen.

Helaas, geen flessenpost vandaag: in het glas met dop zit geen brief. Welke vondsten de zee nog meer prijsgeeft? Een gehavend vissersnet, stukken wrakhout, offshorehandschoen en kapotte fietsband. Schrale oogst.

In de snijdende wind passeren ver van de neerslaande golven vijf viskotters en een marineschip elkaar. Thuishaven Den Helder is slechts enkele mijlen weg.

Na het volgen van voetstappen, hondenpoten, paardenbenen en bandensporen in het zand zit een warm bakkie bij strandpaviljoen ’t Klavertje Vier er niet in. Geen geluk, verkeerd seizoen: alleen de funderingspalen staan overeind. Die lenen zich met kinderen prima voor een of meer keer ‘boompje verwisselen’!

Na het passeren van café-restaurant ’t Duinpannetje lijkt aan de ene kant van Groote Keeten de tijd stil te hebben gestaan. Terwijl aan de overkant moderne recreatieappartementen het gehucht glamour geven.

Vanuit een uitkijktoren kan, na de oversteek richting Achterweg, een blik worden geworpen op bungalowwijk Sandepark. Passanten wordt tevens een kijkje gegund over de - nu kleurloze - bollenvelden en restaurant-discotheek De Vijverhut.

Een kronkelweg, waar alleen vogelgeluiden en rijdende trekkers waarneembaar zijn, loodst de wandelaar naar het reeds genoemde ‘walhalla’: de ‘Nollen van Abbestee’. Na het Kooibos komt Callantsoog weer in zicht.

Via dorpshuis/sporthal/café Kolfweid, de VVV en Albert Heijn wordt het kloppend hart van het kustdorp bereikt. Voor iets te eten en/of drinken kan hier neer worden gestreken. Geen rijen, want toeristen zijn dit jaargetijde in geen velden of wegen te bekennen.

Martijn Gijsbertsen Lengte wandeling: 8 kilometer, 2 uur Begin-/eindpunt: Dorpsplein Callantsoog Bereikbaarheid: vanaf NS-station Schagen met buslijn 152 Restaurants: diverse in Callantsoog, enkele onderweg Honden: toegestaan, van 1 mei tot 1 oktober aangelijnd op strand Parkeren: gratis buiten dorpskern Callantsoog

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.