Scheursleuven in Beemster levensgevaarlijk

De Purmerenderweg is levensgevaarlijk voor fietsers. Archieffoto HDCMedia

Joost Reijnders
Beemster

Het is de wet van de machteloosheid; Kafka in de Beemster. Bureaucratische onwil staat veiligheid in de weg. Voor fietsers is de Beemster polder vaak een bloedlinke omgeving.

Het vierhonderd jaar oude wegennet in de Beemsterpolder was eeuwenlang goed genoeg voor paard en wagen, voor een sjees, een wandelaar of een ruiter. Maar vandaag de dag zijn het ’scheursleuven’ geworden, zoals PvdA/GroenLinks raadslid Peter de Waal het noemde. Tractoren, fietsers, scooterrijders en vooral automobilisten, die maar al te vaak de maximale 60 kilometer per uur aan hun laars lappen. Het maakt allemaal gebruik van dat wegennet dat gevangen zit in een strak stramien, dat werelderfgoed is en daarom nauwelijks aan te pakken is. En, wat de bewoners nog het meest ergert, het een wegennet dat door een ongeïnteresseerde partij wordt beheerd die er eigenlijk het liefst vanaf wil. Het Hoogheemraadschap Noorderkwartier is verantwoordelijk voor onderhoud en veilige inrichting van de polderwegen in de Beemster. Maar van het waterschap valt niets te verwachten, zo bleek afgelopen gemeenteraadsvergadering weer.

Onderwerp van discussie was ondermeer de Purmerenderweg, een van die ’scheursleuven’. Parallel aan de snelweg A7 is het de doorgaande route tussen Purmerend en Oosthuizen. Druk gebruikt door scholieren, boeren, burgers, buitenlui, bussen en bevoorradingstrucks. Kortom, een gevaarlijk drukke weg.

Buurtbewoner Martin Waal hield tijdens de raadsvergadering dinsdag een gepassioneerd, maar ook bitter pleidooi voor beschermende maatregelen voor fietsers. Vier jaar geleden, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden zich op de Purmerenderweg in korte tijd twee dodelijke aanrijdingen voor. Partijen buitelden over elkaar heen om in hun verkiezingsprogramma te pleiten voor snelle maatregelen om de weg veilig te maken. Bewoners waren blij met de aandacht, maar nu, vier jaar later, is er ondanks actievoeren, lobbyen, praten en soebatten nog helemaal niets bereikt. De belangengroep belandde uiteindelijk bij het Hoogheemraadschap Noorderkwartier, aan het bureau van de voor de wegen verantwoordelijke bestuurder Kees Stam. Een ontluisterende ontmoeting vertelde Waal in de raadsvergadering: ,,We werden op een afstandelijke manier afgeserveerd. Wegen waren geen prioriteit, laat staan de veiligheid". Dat laatste verbaasde wethouder Dick Butter niet: ,,De opvatting van het hoogheemraadschap is bekend: onderhoud en beheer van wegen is geen kerntaak van het hoogheemraadschap; het is volgens de heer Stam eerder een steen aan het been.’’ En daar kan de gemeente het mee doen.

Martin Waal weet intussen dat het wachten is op het volgende drama. ,,Drie weken geleden fietste om elf uur ’s avonds op de Purmerenderweg een jongen tegen het verkeer in, aan de linkerkant van de weg. Ik vroeg hem waar hij mee bezig was. Hij zei dat hij in het donker alleen nog zo durfde te fietsen omdat hij eerder in zijn rug was geraakt door een buitenspiegel van een auto.’’ Precies zo kwam in januari 2010 op de Purmerenderweg een bejaarde fietser om het leven. Of er iets aan de veiligheid gedaan zal worden? ,,Dat valt niet te verwachten", was de pijnlijke conclusie van verkeerswethouder Butter.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.