Rode loper uit voor mkb
De gemeente gaat proberen het midden-en kleinbedrijf (mkb) beter te bedienen. Voor bedrijven die willen uitbreiden of verhuizen wordt zelfs de rode loper uitgerold.
Zaanstad heeft geen imago als mkb-stad, constateert de gemeente zelf. Ondernemers krijgen ook niet echt de handen op elkaar over wat de gemeente presteert als het om dienstverlening aan ondernemers gaat. In een enquête over verschillende aspecten van ondernemersvriendelijkheid, kreeg de gemeente in 2013 tien cijfers tussen 5,8 en 6,7.
Voor de werkgelegenheid is het mkb belangrijker dan de grote bedrijven. De kleinere bedrijven zorgen voor zestig procent van de werkgelegenheid. Nu de economie herstelt moet het mkb ook de banenmachine worden. Zaanstad vindt het dan ook hoogste tijd om de concurrentie met andere gemeenten aan te gaan. Daartoe wordt bepaald welke honderd bedrijven de meeste groeimogelijkheden hebben en met die bedrijven wil de gemeente minstens twee keer per jaar contact hebben.
Om het vinden van de juiste ambtenaar te vereenvoudigen zorgt de gemeente voor één aanspreekpunt voor ondernemers. En voor belangrijke bedrijven organiseert Zaanstad hulp op afroep. Dat staat allemaal in het plan dat de gemeente heeft opgesteld voor het werven van bedrijven.
Betalen
Een deel van de nieuwe koers die Zaanstad wil varen bestaat uit zeer praktische zaken zoals zelf snel betalen van de rekening als gebruik is gemaakt van de diensten van een ondernemer.
Om nieuwe bedrijven aan te trekken zal de gemeente zich laten zien op beurzen waar gemeenten zich presenteren. Die werving van nieuwe bedrijven is overigens niet alleen goed voor de werkgelegenheid. Er is ook nog veel bedrijfsgrond die aan de man gebracht moet worden.
In het midden- en kleinbedrijf zijn in de crisis veel arbeidsplaatsen verloren gegaan. Terwijl de werkloosheid met vier procent toenam, leverde het mkb zeven procent aan omvang in.
Daarentegen nam het aantal ’eenpitters’ toe. In 2014 werkte veertien procent van de Zaanse beroepsbevolking in zijn eigen eenmanszaak. Dat komt voor een deel omdat mensen na ontslag voor zichzelf zijn begonnen. Maar ook omdat inschrijving bij de Kamer van Koophandel pas sinds kort verplicht is.