Legitimatieplicht voor jong uitgaanspubliek in Castricum

Beveiligers in het centrum van Castricum in februari van dit jaar. Rechts wethouder Kees Rood.© Foto Ronald Goedheer

Koen van Eijk
Castricum

Wie 21 jaar of jonger is en komend weekend wil stappen in Castricum, moet zich vooraf melden op een centrale plaats om zich te legitimeren.

Met een ID-scanner stelt een horecaportier de leeftijd van de bezoeker vast. De ’scanpost’ wordt gevestigd in een unit op het Horecaplein.

Wie boven de achttien jaar is krijgt een stempel die toegang geeft tot de horeca en waarmee alcohol mag worden besteld. Wie geen achttien is, krijgt een andere stempel en kan geen alcohol bestellen.

Het gaat om stempels die moeilijk zijn te wissen en niet op elkaars arm zijn over te drukken, aldus de gemeente. ID-bewijzen waarmee wordt gefraudeerd en valse ID-bewijzen worden direct ingenomen en vernietigd. Het systeem is afgekeken van Texel, waar het in uitgaansdorp De Koog is ingevoerd.

In Castricum zijn er afspraken over gemaakt tussen burgemeester Toon Mans, de horecaondernemers, de portiers en de politie. Het gaat voorlopig om een proef die drie maanden duurt. Aanleiding is een aantal geweldsincidenten in en rond het uitgaanscentrum van Castricum.

In de proefperiode worden ook jassen die worden verstopt in het horecagebied in beslag genomen en wordt het verboden om te parkeren in de Dorpsstraat recht voor de horeca. Daarnaast stelt de burgemeester gebiedsontzeggingen in.

Wie zich misdraagt mag niet meer in het horecagebied aanwezig zijn. Dat gaat verder dan de horecaontzeggingen (per kroeg) die nu al van kracht zijn.

Na een zware mishandeling op het station in februari, is al besloten tot live cameratoezicht, extra politie (met bodycams) en extra beveiligers. Burgemeester Mans onderzoekt verder of ’preventief blazen’ haalbaar is.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.