Aangifte van bijthond niet per se nodig

Gert van der Maten
Heerhugowaard

Alleen een melding van een bijtincident met honden volstaat al als registratie. Een officiële aangifte is niet noodzakelijk.

Dat zegt de politie in reactie op de verbazing van Heerhugowaarder Ben Wolsink. Hij en zijn acht maanden oude pup Truffel werden gebeten door een pitbull en een stafford uit de buurt. Wolsink wilde aangifte doen, maar kreeg te horen dat dit niet kon omdat er geen sprake was van een strafbare situatie. Alleen als de honden geregistreerd zouden staan als bijters, zou dat het geval kunnen zijn. Wolsink verbaast zich daarover. ,,Als ik geen aangifte kan doen, hoe komt zo’n hond dan op de lijst?’’

,,Dat is vaak een misverstand’’, zo weet een politiewoordvoerder. ,,Alleen een melding is al genoeg.’’

De politie zegt op te hoogte te willen zijn van een bijtincident, zodat dan onderzocht kan worden welke feiten er zijn, of het om een eenmalige incident gaat, of de eigenaar wel geschikt is voor het betreffende type hond, of de eigenaar voldoende zorg aan de dacht legt, enz. Naar aanleiding daarvan kan de burgemeester dan worden geadviseerd om de hond als gevaarlijk aan te merken en bijvoorbeeld een muilkorfgebod op te leggen of een gebod tot kort aanlijnen.

De burgemeester kan ook zelf tot zo’n conclusie komen, bijvoorbeeld omdat het incident bij gemeente is aangemeld, zoals Wolsink eveneens heeft gedaan.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.