Raad stuurt burgemeester terug naar zijn ’diamantjes’
Het burgemeestersvoornemen om niet meer persoonlijk op de koffie te gaan bij diamanten (60-jarige) huwelijken is slecht gevallen bij de Alkmaarse gemeenteraad.
Het college wil de grens leggen bij de ’briljantjes’ (65 jaar) en de platina huwelijken (70 jaar). Burgemeester Piet Bruinooge maakte het voornemen eind vorige maand bekend omdat het aantal diamanten huwelijken zo langzamerhand de spuigaten uitloopt: vorig jaar waren er 76. Daar stonden 15 briljanten en twee platina huwelijken tegenover.
Daarbij speelt mee dat dit jaar ook de voormalige gemeenten Graft-De Rijp en Schermer erbij zijn gekomen. Het college wil voor alle ’diamantjes’ drie of vier keer per jaar een receptie te organiseren.
Motie
Daar bleek een grote raadsmeerderheid moeite mee te hebben. Via een motie die werd ingediend door collegepartij OPA, samen met Groenlinks, liet men dat merken. Ruud Ursem (OPA) liet weten het besluit te ’betreuren’.
Hij had nog wat recherchewerk gedaan, zo bleek. ,,Het aantal bezoeken in 2015 was misschien voor uw gevoel gelijk aan het aantal daadwerkelijke jubilea, maar het waren er toch echt maar 25. Dat hebben we ambtelijk nagevraagd. Tweederde stelde geen prijs op bezoek, vaak om medische redenen.’’
Ursem rekende voor dat de grote hausse aan 60-jarige huwelijken nog moet komen: ,,In 2020, want in 1960 verhoogde het aantal huwelijken. ’’
Stuiteren
De motie kreeg de steun van de VVD. Voorman John van der Rhee: ,,Het gebeurt zelden dat ik zo enthousiast zit te stuiteren op mijn stoel als ik een motie zie binnenkomen. Wij zullen hartstochtelijk instemmen met dit verhaal. Wanneer je als burgemeester in de gelegenheid bent om zoveel mensen te feliciteren als verbinder, dan is het toch ook een feestje dat je dat niet alleen in, maar ook buiten het stadhuis kunt doen.’’ SPA, CDA en BAS vonden dat ook.
De PvdA, D66 en Leefbaar stonden echter achter het idee van de recepties. Paul Verbruggen (PvdA): ,,Wij vinden het idee zeer charmant om mensen hier in het gemeentehuis te ontvangen zodat ook eenzaamheid op die leeftijd kan worden tegengegaan, omdat dit soort momenten verbindt.’’
De burgemeester liet na afloop van de discussie weten dat hij over de motie gaat ’nadenken’. Het is namelijk niet de bevoegdheid van de raad of te bepalen bij wie de burgervader op bezoek gaat.
Loco’s
Bruinooge maakte tijdens de vergadering al duidelijk dat hij niet van plan is om alle beleefdheidsbezoekjes alleen af te gaan leggen. Hij kan zijn taken namelijk delegeren aan zijn loco-burgemeesters, alias de wethouders.
Daarvan getuigde hij door olijk een A4’tje in de lucht te houden met het woord ’loco’.