Vriendinnen hebben klein warenhuis aan gestolen kleding en spullen in huis

Jeannine Verhagen
Alkmaar/Purmerend

„Een klein warenhuis zou trots zijn op zo’n voorraad kleding, schoenen, sieraden en andere spullen”, zei officier van justitie Judith Hendriks donderdag. Zij sprak over de spullen die de politie aantrof in de huizen van twee vriendinnen (34 en 29 jaar oud) uit Heerhugowaard.

Het tweetal was op 10 januari vorig jaar in Purmerend betrapt op winkeldiefstal bij de Hema. De officier eiste tegen de twee vrouwen gevangenisstraffen van 180 dagen, waarvan 139 voorwaardelijk en werkstraffen van 240 uur.

De politie kon de twee in de kraag vatten na een melding dat er spullen waren gestolen in het Willem Eggert in Purmerend. Agenten vonden de twee vrouwen bij Bart Smit. Die probeerden tassen met gestolen spullen van de Hema te verstoppen achterin schappen.

In de auto van 34-jarige vrouw lag een groot aantal tassen met kleding, schoenen en andere spullen. Aan veel kledingstukken zaten nog alarmlabels. Ook was er een tang in de auto om labels los te knippen en lag er een tas vol losse alarmlabels. „Ik gebruikte mijn auto samen met andere mensen”, zei de verdachte. „Ik weet niet van wie die spullen waren.”

Dat er in haar huis ook kleren lagen met alarmlabels er nog aan, daar wist ze niets van, vertelde de vrouw. Over de enorme voorraad (meer dan duizend schoenen, bergen kleren met prijskaartjes eraan) zei ze: „Ik houd gewoon van mooie spullen en ik ben koopverslaafd.” Justitie schat de waarde op 187.000 euro. In het huis van haar vriendin lag een iets kleinere voorraad: waarde volgens het OM 65.000 euro. De advocaten van de vrouwen zeiden dat van die berekening niets van klopt. Justitie stelt dat de vrouwen van hun eigen inkomen nooit zoveel spullen konden kopen.

De officier van justitie gaat ervan uit dat veel spullen de laatste jaren zijn gestolen uit winkels in Purmerend, Hoorn en Alkmaar. De advocaten van de twee vrouwen vonden dat alleen de diefstal bij de Hema in Purmerend kan worden bewezen. Voor de spullen uit de auto en huizen is volgens hen geen bewijs dat de vrouwen die hebben gestolen. Overigens kan justitie dat ook niet hardmaken en gaat de officier uit van heling en witwassen. Uitspraak 18 februari.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.