Zaanstad garandeert hulp ondanks problemen bij TSN thuiszorg

Zaanstad

Ook als TSN Thuiszorg failliet gaat, kunnen de 1700 inwoners van Zaanstad die thuiszorg krijgen van deze organisatie erop rekenen dat ze hulp houden.

Dat zegt wethouder Jeroen Olthof (PvdA), verantwoordelijk voor zorg. Zaterdag krijgen de Zaanse klanten van TSN Thuiszorg hierover een brief van de gemeente.

TSN vroeg vrijdag uitstel van betaling aan voor de afdeling huishoudelijke hulp. Het bedrijf kan niet meer uit de voeten met de lage tarieven die gemeenten betalen.

Als TSN failliet gaat, zal Zaanstad bekijken bij welke aanbieder mensen hun zorg kunnen krijgen. In de tussentijd zal Zaanstad ervoor zorgen dat de zorg zo goed als mogelijk doorgaat. Mogelijk is dat met een andere thuishulp.

Cao-conform

Zaanstad heeft deze week samen met de hele regio Zaanstreek-Waterland besloten om het uurtarief van 21 euro te verhogen.

,,Dat tarief wás ook te laag’’, zegt Olthof. Hij wijst er ook op dat Zaanstad de code verantwoordelijk marktgedrag onderschrijft en ook niet alleen kijkt welke aanbieder het allergoedkoopst is. ,,We willen een prijs betalen waar een cao-conform loon van kan worden betaald. Het gaat om veel werkgelegenheid en om zorg voor de mensen.’’

Olthof is het eens met TSN dat het lage uurtarief voor thuiszorg een landelijk probleem is, dat dient te worden opgelost in overleg met de gemeenten, vakbonden en het rijk. Het lage tarief werkt in de hand dat organisaties werken met jonge, tijdelijke krachten. TSN heeft relatief veel oudere krachten in dienst.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.