Hoogst haalbare van geschiedenis beleven

1/2
Hoorn

Het went vrij snel. Met de speciale Oculus Rift bril, gekoppeld aan een krachtige computer (150 beeldjes per seconde), loop je door Hoorn zoals dat er in de Gouden Eeuw moet hebben uitgezien.

Met een stick en een balletje op de leuning van een comfortabele stoel kun je vooruit en de bocht om. Links, rechts of omhoog kijken, het is net echt. ,,Dit is de hoogst haalbare manier om geschiedenis te beléven’’, zegt ontwikkelaar Rob Tuytel.

Zijn enthousiasme kent geen grenzen. Hij is degene die drieënhalf jaar heeft gewerkt aan het digitaal nabouwen van Hoorn in de Gouden Eeuw. Met behulp van kadastrale kaarten, afbeeldingen, archiefstukken en veel overleg met kenners van archeologie en historie, is hij zo dicht mogelijk bij de toenmalige werkelijkheid gekomen.

Er zijn straks drie gebieden beschikbaar. Rond de Koepoort, de omgeving Veermanskade (je kunt een VOC-schip in) en de Roode Steen/Kerkplein (met verkenning van het oude stadhuis en de later afgebrande middeleeuwse kerk).

Nog even en bezoekers van het Westfries Museum kunnen het zelf meemaken. Museumdirecteur Ad Geerdink wil op 13 december een speciale afdeling openen met 35 van deze speciale VR-stoelen, in een ruimte die op een coupé moet lijken. ,,Je maakt feitelijk een tijdreis.’’ Hiermee is het Westfries Museum de ’concurrentie’ ver voor. ,,De Oculus Rift bril is voor consumenten nog niet eens op de markt.’’

Zonder de samenwerking met Enkhuizer Tuytel en diens bedrijf Model Earth was het nooit zo ver gekomen, zegt Geerdink. ,,Het begon drieënhalf jaar geleden met diens project De Gouden Eeuw in 3D, stilstaande stadsgezichten op 3D-televisies. ,,Het plan ontstond om ook een 3D-film te maken, bij de maquette Hoorn anno 1650, maar we werden ingehaald door de techniek. De Oculus Rift bril werd geïntroduceerd. Rob heeft ons overtuigd: dit is op de toppen van wat technisch kan, maar dat zal het waard zijn.’’

Het project kost anderhalve ton. Het grootste deel is betaald uit budget dat er al was voor de 3D-film en de herinrichting van het museum. Voor de resterende 32.000 is nu de crowdfundingactie via voordekunst.nl gestart. De teller stond gisteren al boven de 4000 euro.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons