Enkhuizer Ab H. ’is er ingeluisd’

Arno Ruitenbeek
Schagen

Ab H. (69) uit Enkhuizen, veroordeeld voor de marteldood van Schagenaar Paul Epskamp, is er volgens zijn advocaat ingeluisd door drie oud-kompanen. Er is bijvoorbeeld bewijs dat een van hen politie-informant was.

De verklaring van de 33-jarige Enkhuizer Izaak* maakt onderdeel uit van het lijvige herzieningsverzoek dat H.’s advocaat Niek Hendriksen uit Purmerend heeft ingediend bij de hoogste rechtsinstantie, de Hoge Raad.

Het ’Epskamp’-proces moet over, nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens H. in februari van dit jaar in het gelijk heeft gesteld. Volgens het Straatsburgse hof heeft de Nederlandse Staat H.’s recht op een eerlijk proces geschonden.

Gijzeling

Bij verstek (H. zat vast in Noorwegen) veroordeelt het Amsterdamse gerechtshof hem in 2010 als enige verdachte tot acht jaar voor gijzeling, marteling en de dood van Paul Epskamp uit Schagen.

„Het hof had niet mogen doorgaan met de behandeling, omdat duidelijk was dat Ab erbij had willen zijn. Bovendien heeft het hof hem een substantieel hogere straf opgelegd dan de vierenhalf jaar die hij van de rechtbank in Alkmaar kreeg, zonder dat hij zelf iets te berde kon brengen”, zei Hendriksen drie maanden geleden al. Zijn verzoek tot herziening wordt dan ook zonder meer ingewilligd, maar dat wil niet zeggen dat Hendriksen heeft stilgezeten.

Artemis

Met H., die altijd heeft beweerd onschuldig te zijn, heeft hij de afgelopen tijd gewerkt aan een stevig dossier ’dat destijds het Amsterdamse hof tot de conclusie zou hebben gebracht dat H. dient te worden vrijgesproken’. De strafpleiter en zijn cliënt hebben documenten boven water gekregen, onder meer uit een andere drugszaak genaamd Artemis, waarin veel betrokkenen in de ’Epskamp’-zaak ook een rol of rolletje speelden.

Centraal staat een trio Noord-Hollanders, de in het criminele milieu bekende Zaandammer Ron* (56), Cees* (78) uit Grootebroek en de al genoemde Enkhuizer Izaak. Aanvankelijk werkten ze samen, later raakten vooral Ron en Izaak gebrouilleerd. Vier verschillende getuigen verklaren onafhankelijk van elkaar dat Ron zit achter de diefstal van drieduizend kilo hasj uit een loods van Joop* in Nibbixwoud, op Tweede Kerstdag 2004.

Hasj

Op basis van het dossier van Hendriksen lijkt deelname daaraan door Cees en Izaak realistisch. Hij schrijft dan ook aan de Hoge Raad: „Nu deze heren, naar het zich laat aanzien, achter de verdwijning van de hasj zitten, hadden zij er alle belang bij mijn cliënt de schuld voor de dood van Epskamp in de schoenen te schuiven.” Inderdaad denken de bestolen drugsbaronnen (die nooit zijn gevonden) dat Ab H., Joop en Epskamp de partij met een handelswaarde van vijf miljoen euro achterover hebben gedrukt. Transporteur H. zou een vrachtwagen en chauffeur hebben geregeld voor het vervoer van de drugs van een opslag in Mijdrecht naar Nibbixwoud. Joop, omdat hij het spul onder zich had. Epskamp, die voor Joop, en zonder dat de eigenaren dat wisten, naar een koper moest zoeken.

Hartstilstand

Januari 2005. In een pand in Roosendaal verhoren vijf of zes Noord-Afrikanen de vermeende dieven en Marokkaanse broers El K. uit Amsterdam, die hun kennis H. hadden gevraagd de hasj uit Mijdrecht op te halen. Joop, Ab en de El K.’s mogen op een gegeven moment vertrekken, Epskamp blijft achter. Als ze hem op 19 januari martelen, krijgt de Schagenaar vermoedelijk een hartstilstand en overlijdt.

Het lichaam van Epskamp wordt op 21 januari 2005 gevonden langs de A2 bij Abcoude. De daders verdwijnen in het niets. „Openbaar ministerie en politie willen voor pers en publiek iemand laten bungelen voor Epskamps dood, maar dreigen door gebrek aan bewijs met lege handen te blijven staan. Daarom wordt Ab H. geslachtofferd. Hij was er bij in Roosendaal en houdt zijn lippen stijf op elkaar”, aldus advocaat Hendriksen.

Pistool

H. heeft altijd volgehouden dat Izaak een politie-informant is, die valse verklaringen heeft afgelegd. Nu is er een verklaring van deze Izaak opgedoken, waaruit dat ook zou blijken. Hij verklapte aan de Centrale Inlichtingen Eenheid dat Ron een pistool had en mensen bedreigde. Hij zou Joegoslaven afsturen op vrachtwagenchauffeur Cees als die problemen ging maken. Izaak probeerde niet alleen H. zwart te maken, maar ’weet honderd procent zeker dat Ron (ook) te maken heeft met de moord op Epskamp’.

* Namen zijn gefingeerd, verdachten bij de redactie bekend.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen