Column: Transparant

Michiel Snik

Gemeenten zeggen graag heel transparant te werken. Zodat burgers kunnen zien wat zij in hun belang doen.

Dat is vooral van groot belang bij gevoelige onderwerpen. Zoals het sluiten van zwembaden waar kinderen wekelijks heen gaan om te leren zwemmen. Of ouderen hun ledematen soepel houden.

Hollands Kroon wil de baden in Hippolytushoef, Winkel en Breezand sluiten en De Terp in Wieringerwerf renoveren of vervangen om te dienen als zwembad voor de hele gemeente. Dat roept uiteraard weerstand op. De initiatiefgroep Hollands Kroon Overleg Zwembadenexploitatie (HOZE) kreeg van de gemeente een jaar de tijd om een alternatief plan te bedenken. HOZE vraagt, nu de deadline verloopt, een half jaar uitstel in de goede hoop dan een plan te hebben om de baden open te houden.

Omdat de politiek wil weten of zo’n plan kans van slagen heeft werd deze week door de gemeente een openbare ’beeldvormende bijeenkomst’ gehouden waar iedereen kon horen hoe het er voor staat met de baden. Burgers mogen daarbij niet inspreken, wel luisteren. Hollands Kroon geeft heel bewust geen enkele ruchtbaarheid aan deze beeldvormende bijeenkomsten. Dat is beleid van deze gemeente. Waarmee burgers door de overheid bewust onwetend worden gehouden. Transparant? Nee, het lijkt meer op achterkamertjespolitiek.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.