Belastingaangifte

Michiel van den Busken

Ons vertrouwen in de overheid wordt de komende weken op de proef gesteld. Vanaf vandaag moeten de meeste Nederlanders belastingaangifte doen.

Vroeger kon dat alleen op papier. Later kon je een programma downloaden waarop je jouw gegevens invulde. De laatste jaren was dit digitale formulier grotendeels ingevuld. Was het je taak om de cijfers te controleren. In 2015 was het voor het eerst mogelijk om op internet direct op de site van de belastingdienst te werken. Het leidde tot een grote overbelasting van deze plek op internet. Daardoor was de belastingdienst zelfs genoodzaakt de aangiftetermijn te verlengen.

Dit jaar is dat naast de ouderwetse papieren oplossing nog de enige keus.

Het gaat dus heel rap. Begin februari kregen velen de laatste blauwe enveloppe met dagtekening 28 februari. Naast de aankondiging dat we vanaf 1 maart de jaarlijkse klus mochten klaren werden we ook geacht een digitale brievenbus aan te maken.

Dat heb ik braaf gedaan. Bleken er al drie mailtjes in te zitten over de aangifte van 2013 en 2014. Dat is toch wel een beetje vreemd.

Hoe veilig het is om online de lijst in de vullen en in hoeverre de belastingdienst over onze schouders heenkijkt blijft de vraag. De dienst zegt heel veilig en nee we zien niets.

Deze maand zullen we zien of dat waar is.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.