Betrokkenen manege delen emotie om Krissy

Gert van der Mateng.van.der.maten@hollandmediacombinatie.nl
Oudkarspel

Zo´n honderd mensen hebben maandagavond de besloten informatiebijeenkomst bezocht die hulpverleners hadden belegd naar aanleiding van de dood van de negenjarige Krissy de Graaf uit Zijdewind. Het meisje kwam zaterdag om bij een ongeval tijdens het paardrijden.

De bijeenkomst werd gehouden in manege Beukers in Oudkarspel waar het meisje verongelukte. Het was de eerste gelegenheid waar betrokkenen hun emoties met elkaar konden delen. Onder hen waren mensen die het ongeval hebben zien gebeuren.

De GGD die een centrale rol heeft in de hulpverlening had vooraf gevraagd of mensen hun kinderen niet wilden meenemen.

Bezoekers van de avond vielen elkaar soms huilend in de armen, legden bloemen en stonden in de rij om een condoleanceregister te tekenen.

Voorin de zaal was een monumentje voor Krissy opgericht met haar foto veel tulpen, kaarsen en een grote knuffel.

Kinderen

Volgens Cees Pronk van de manege die na afloop de pers te woord stond, uitten ouders angst om hun kinderen. Moesten ze die toch weer laten paardrijden of niet?

De GGD adviseerde ze te laten gaan als ze dat zelf wilden, maar ze niet te pressen als de kinderen zelf angstig zijn.

Volgens Pronk werd alle betrokkenen vooral aangeraden om veel met elkaar over het tragische ongeval te praten. Pronk: ,,En wie dat niet kan, wordt geadviseerd om andere uitlaatkleppen te zoeken, bijvoorbeeld door de gebeurtenis van zich af te schrijven.

Burgemeester

Ook burgemeester Hans Cornelisse van Langedijk bezocht de avond. Volgens Pronk gaf hij aan dat ook het gemeentebestuur zeer geraakt is door het drama. ,,Belangrijk”, vindt Pronk. ,,Het toont de betrokkenen dat iedereen hier erg mee bezig is.”

Woordvoerder Derk Burger van de GGD Noord-Holland Noord zegt dat zijn organisatie vooral de betrokken kinderen zal ondersteunen. Zo heeft de GGD opvoedingsadviseurs in dienst die ouders kunnen bijstaan.

Maatschappelijke hulporganisaties zullen de volwassenen begeleiden. Het soort hulp dat wordt gegeven en de duur daarvan wordt afgestemd op de behoefte.

Huisartsen in heel Noord-Holland Noord zijn geïnformeerd. Beukers is een grote manege met klanten uit de weide omgeving. Om die reden zijn ook de welzijnsorganisaties MET Welzijn Heerhugowaard en Stichting De Wering bij de opvang betrokken. Daarnaast zijn alle maatschappelijke welzijnsorganisaties in de regio op de hoogte gebracht van wat zich in de manege heeft afgespeeld.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.