Vrouwenopvang

Guusje Tromp
Heemskerk

Prostitutie, intimidatie door medewerkers, slechte hygiëne, geldproblemen en gebrekkige begeleiding. Volgens (ex-)bewoonsters vindt het allemaal plaats in de vrouwenopvang van de Blijf Groep in Heemskerk. Ofwel het ’Gesticht Heemskerk’. De spanningen zouden zo hoog zijn opgelopen, dat drie vrouwen onlangs de opvang ontvlucht zijn. Twee vrouwen zijn weer terug. Vrijwillig, zegt de Blijf Groep. Onvrijwillig, zeggen de vrouwen zelf.

De gemeente Heemskerk is eigenaar van het pand en verhuurt dit aan de Blijf Groep. Burgemeester Mieke Baltus meldde afgelopen dinsdag als antwoord op vragen vanuit de commissie dat de Blijf Groep verantwoordelijk is voor de ’uitvoering’ van wat er in het pand gebeurt. Verder verwijst ze naar Haarlem; als ’centrumgemeente’ bestuurlijk verantwoordelijk voor het blijfhuis. Volgens Baltus zit de Haarlemse wethouder Jack van der Hoek ’er goed en kort bovenop’ en waren de aangekaarte problemen niet bekend.

Van der Hoek zegt de aantijgingen van de vrouwen serieus te nemen en heeft de GGD onderzoek laten verrichten. ’Vluchten uit een blijfhuis is zeer ongebruikelijk’. Verder wil hij het officiële externe onderzoek afwachten.

Ondertussen zitten er in Heemskerk dus nog steeds vrouwen die zich onveilig en geïntimideerd voelen. Waarom zijn zij niet als eerste naar een andere locatie gebracht waar zij zich wel veilig voelen en straks in alle vrijheid over hun ervaringen kunnen spreken met de onderzoekers? Zijn de vrouwen al uitgenodigd op het gemeentehuis? Is het college al wezen kijken?

De burgemeester maakt zich zorgen om de veiligheid en anonimiteit van de vrouwen door alle commotie. Maar het zijn de vrouwen zelf die met hun eigen namen de publicatie zoeken. Kun je nagaan hoe veilig ze zich in Heemskerk voelen. Dat niemand van de klachten wist, betekent niet dat niemand actie kan ondernemen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.