'Wilde ze geen seks? Dat heeft ze niet laten merken'

Gerard van Engelen
Alkmaar

Het leven van een 16-jarige inwoonster van Heerhugowaard is op nieuwjaarsdag drastisch veranderd. In ruim een uur tijd werd ze meerdere malen bruut verkracht. De vermeende dader, de 21-jarige Dut M. uit Spijkenisse, zat er lekker onderuitgezakt bij in de rechtszaal. Verklaringen van artsen en een bange getuige zeggen genoeg. Maar het leek hem niets te doen. ,,Ik heb seks met haar gehad. Ze heeft niet laten merken dat ze niet wilde.''

M., een kleine spierbundel die momenteel een straf uitzit wegens mishandeling, was op oudejaarsavond op proefverlof gestuurd. Hij pakte de trein en ging naar Alkmaar om de jaarwisseling te vieren bij vrienden. Daar raakte hij bij het station in contact met een groepje jongeren, onder wie het meisje. Hij ging mee naar een feest. Een aantal gasten bleef daar overnachten. M. ging elders door met feesten en vervoegde zich de volgende ochtend weer bij de groep.

In de woning waren toen alleen het meisje en een jongen nog aanwezig. De rest was naar een coffeeshop. Volgens het slachtoffer was M. bij binnenkomst een praatje begonnen en had hij haar, toen de andere jongen naar de keuken liep, met geweld de slaapkamer ingetrokken. Daar zou hij haar meerdere malen beestachtig verkracht hebben. Maar ook geschopt, gestompt en met haar hoofd tegen de muur geslagen.

M. hoorde het relaxed aan. Zijn slachtoffer moest meerdere malen huilend uit de rechtszaal worden begeleid. Tot een inhoudelijke behandeling kwam het niet. De rechtbank wil meer informatie over de geestelijke gesteldheid van M. De zaak wordt later voortgezet.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.