Geen keuze gemaakt voor aula Duinrust

Annemiek Jansen
Beverwijk

De Beverwijkse politiek heeft nog geen keuze kunnen maken voor de toekomst van begraafplaats Duinrust. De raadscommissie vroeg wethouder Jaqueline Dorenbos donderdagavond om eerst met een uitgewerkt, financieel onderbouwd, plan te komen. Ze denkt dat dit haalbaar is voor de zomer.

Het gaat om de aula. Die is gedateerd en te klein. De opties die het college de raadscommissie voorlegde, waren nieuwbouw of renovatie en uitbreiding. Deze opties zijn niet nieuw, want in juni vorig jaar had de politiek ze ook al gezien. Nu zat er alleen een financieel plaatje bij: nieuwbouw kost een miljoen, renovatie acht ton.

Het bleek dat de commissieleden het liefst een uitgewerkt plan voorgeschoteld willen krijgen met daarbij de keuze van het college. ,,Wij dachten: We leggen de keuze bij de raad. Jullie hebben gezegd dat je keuzes wil krijgen’’, motiveerde wethouder Dorenbos.

Het CDA vroeg of er ook gedacht was om de aula helemaal weg te laten, want de uitvaartdiensten kunnen ook naar de uitvaartverzorgers. Dorenbos: ,,In juni is gezegd: ’Niks doen is geen optie’. Dat het CDA daar nu mee komt, hebben we niet kunnen voorbereiden.’’

De optie zal meegenomen worden in de uitwerking. Maar Dorenbos liet al weten geen voorstander te zijn. Ze denkt dat Duinrust een aula nodig heeft. Beheerder Mark Haije bevestigde dat. ,,Ik loop hier nu 25 jaar rond en ik denk dat de aula wel degelijk nut heeft. Mensen komen juist naar ons toe vanwege de dienst. De uitvaartbranche is vaak niet uitgerust op 100 man.’’

Andere fracties lieten doorschemeren eerder voor renovatie of nieuwbouw te kiezen. Afhankelijk hoe de financiën zijn opgebouwd. Dorenbos moet nog wel dekking zoeken.

Eensgezind waren de fracties over het opknappen van de koffiekamer en het plan van horecaondernemer Arjen Sierhuis om daar op zon- en feestdagen een theehuis van te maken. ,,Het is een informele en laagdrempelige manier voor mensen om kennis te maken. Als ze na hun bezoek nog een kopje koffie drinken, zien ze hoe mooi het er uitziet. Ik denk dat het meer verhuur kan opbrengen. De aula en koffiehuis zijn die dagen anders gesloten.’’ Alleen Gemeentebelangen ziet niets in dit plan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.