’Weg ontstaat tijdens het gaan’

Caminante heet het nieuwe album van de Noord-Hollandse groep La Luna. De cd, de eerste in vijf jaar, wordt vrijdag gepresenteerd, waarna een uitgebreide tournee volgt.

In het afgelopen decennium bond de groep een flinke schare fans aan zich, met muziek in vele stijlen en talen, met vier albums en met intieme concerten in kerkjes en huiskamers - de Volle MaanDagen - die een begrip werden.

De laatste jaren bleef het stiller. Ja, aan het eind van ieder jaar was er een tournee, soms uitgebreid, soms klein. Maar elk jaar een nieuwe cd, zoals de band tot 2010 vier keer op rij presteerde, dat gebeurde niet meer.

De ruimte ontbrak, vertelt zangeres Helen Botman. Er was een bezettingswisseling, er waren organisatorische verschuivingen, bandleden ontplooiden eigen muzikale projecten. Rob Stoop bijvoorbeeld stak tijd in zijn eigen pianosuites, Botman zelf maakte de solovoorstelling ’Vleugelvrouw’.

Gedicht

Het zaadje voor ’Caminante’ ontkiemde vorig jaar. De songs lagen klaar, nummers waar tijdens optredens enthousiaste reacties op kwamen. ’Laatste nacht’ bijvoorbeeld, gecomponeerd rond een gedicht van de Bergense schrijver Theo Olthuis. En titelsong ’Caminante’, met een gedicht van Antonio Machado. Botman: „Iemand stuurde me die tekst op. Hij bleef maar in mijn hoofd zitten. ’Caminante’ is Spaans voor ’wandelaar’ en gaat erover dat er geen weg is. De weg ontstaat tijdens het gaan. Van zo’n gedachte word ik heel blij, want het betekent dat alles mogelijk is.”

Het gedicht is La Luna op het lijf geschreven, vindt Botman: „We zijn altijd al een avontuurlijke band met vele smaken geweest. Tegelijk is ’Caminante’ echt anders van vorige cd’s. Het is nog steeds divers, ik zing nog steeds in verschillende talen, maar het album vormt qua geluid en sfeer veel meer een coherent geheel. Dat is ook wat we wilden.”

Het open geluid valt op: piano, bas, drums en sax spelen met veel jazzgevoel, veel improvisatie. Toch neigen nummers meer naar popmuziek dan jazz. „Het is organisch gegroeid naar wat het nu is. We zijn geen groep met een concept, de stijl ontstaat geleidelijk. En ik denk ook dat we gegroeid zijn door de individuele uitstapjes die we gemaakt hebben. We pikken er nieuwe dingen van op en nemen die mee naar La Luna. Op de cd heeft ieder van ons een solostuk. Rob speelt bijvoorbeeld een van zijn suites.”

Hoe de band verder gaat na de komende tournee? De samenwerking is losser geworden, zegt Botman. Ieder jaar een album is niet meer vanzelfsprekend, alleen al omdat saxofonist André van der Hoff veel in Ierland is. „Een band bij elkaar houden is best een ding. Zelf had ik er moeite mee dat we verschillende dingen gingen doen. Inmiddels kan ik dat beter loslaten. Wat ons bindt is de liefde voor elkaar en voor de muziek. We zoeken elkaar toch wel weer op, dat weet ik nu.”

La Luna: 18/12 Lambertschaag, Groene Kerkje; 19/12 Alkmaar, Remonstrantse Kerk; 28/12 - Noord-Scharwoude, Museumwinkeltje Aris Bouwens; 29/12 Hoorn, Huis Verloren; 30/12 Bergen, Ruinekerk; 2/1 Enkhuizen, De Drommedaris; 3/1 Julianadorp, Ontmoetingskerk; 8/1 Westzaan, Zuidervermaning; 9/1 Spanbroek, Het Kerkhuys; 10/1 Kwadijk, Kerk Kwadijk. www.laluna.org

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen