Grote verdeeldheid over topsalaris HVC

Bart Vuijk
Alkmaar

Dat er gedonder zou komen over het topsalaris van de nieuwe directeur van de Huisvuilcentrale (HVC), wist president-commissaris Philip Houben van tevoren. Daarom vond hij het beter om er achteraf niet teveel over naar buiten te brengen. ,,Je moet het niet over je afroepen”, zei hij toen hem werd gevraagd of er een persbericht zou worden uitgebracht.

Deze weinig transparante beslissing is in zijn gezicht ontploft. Na grote druk van deze krant maakte HVC alsnog de notulen van de aandeelhoudersvergadering openbaar.

Ze laten grote verdeeldheid zien onder de 46 gemeenten en zes waterschappen die aandelen hebben van het afvalverwerkingsbedrijf. De Noordkop, de IJmond en de VVI-gemeenten rond Alkmaar zijn glashelder: houd je aan de Wet Normering Topinkomens (WNT), maximaal 181.000 euro. West-Friesland, Zaanstad, Volendam, de gemeenten rond Dordrecht en vijf waterschappen vonden dat de directeur best meer mocht verdienen.

Slim

De Raad van Commissarissen zette slim in om directeur Dion van Steensel toch aan een hoger salaris te helpen. De directeur heeft straks met twee ton aan salaris per jaar meer in zijn loonzakje dan premier Rutte. De commissarissen, (ex-)topondernemers, legden eerst een voorstel op tafel van 217.000 euro. Dat is wat Van Steensel als onderdirecteur verdiende, luidde de verdediging. Het was twintig procent meer dan de WNT-norm. De gemeenten begonnen onmiddellijk te steigeren. Urk voorop.

Het argument van de commissarissen dat er in de commerciële markt niemand te vinden was die voor een mager salarisje van twee ton de baas wilde spelen van het huisvuilbedrijf, sloeg bij veel gemeenten niet aan. Flink wat wethouders voorzagen problemen met hun gemeenteraad als ze hiermee akkoord zouden gaan. Sommigen hadden moties op zak waarbij de WNT als absolute norm gold.

Andere wethouders hadden ook principiële bezwaren. Zoals Odd Wagner van Den Helder. Hij hield een fel betoog. ,,Het stoort mij dat er een vergelijking wordt gemaakt met de commerciële markt. Ik heb aan mijn gemeenteraad moeten uitleggen dat HVC bij een faillissement tegen de gemeenten zal zeggen dat zij hun vuil wel of niet willen laten ophalen, maar in verband met de volksgezondheid en noem maar op, moet dat vuil wel worden opgehaald. Op dat moment zal HVC zeggen dat de gemeenten hun portemonnee moeten trekken. (...) Om dat kleine, commerciële gedeelte van de bedrijfsvoering te vertalen in de betaling van een directeur, vind ik prematuur, en dat stoort ook onze gemeenteraad.”

Bizar

De Volendammer wethouder H. Schütt had geen problemen met twintig procent meer. ,,Volendammers, een werkzaam volkje, zijn niet zo bezig met het salaris van een ander, maar met hun eigen ondernemerschap. Daarom heb ik een minder grote boodschap meegekregen. Ik vind de discussie eigenlijk bizar. Het gaat om een bedrijf van één miljard dat we met elkaar zo goed mogelijk proberen te runnen, en we zijn nu al bijna een jaar bezig over twintig- of dertigduizend euro meer salaris voor een directeur omdat er een maatschappelijk gebaar moet worden gemaakt.’'

De Zaanse wethouder Dick Emmer zat in een lastige positie, omdat hij zowel de Zaan als de IJmond vertegenwoordigde. De IJmond wilde het lage, de Zaan het hogere salaris. Uiteindelijk stemde hij niet mee.

HVC is eigendom van 46 gemeenten en zes waterschappen. Onlangs onthulde deze krant dat de gehele vijfkoppige HVC-directie per jaar ongeveer een miljoen euro mag ontvangen aan salaris.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen