Ploumen kijkt naar verdere bijdrage Noord-Irak

Medewerker Internet

Nederland is bereid een grotere bijdrage te leveren aan de humanitaire hulp in Noord-Irak. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) vrijdag gezegd.

"Er zijn nog veel problemen om de beschikbare hulp op de juiste plek te krijgen. We zijn aan het kijken hoe Nederland daarbij kan helpen", zei Ploumen na een gesprek met eurocommissaris Kristalina Georgieva.

Ploumen overlegt met Nederlandse hulporganisaties over manieren om ze beter in staat te stellen hulp ter plaatse te krijgen. Daarbij kan het gaan om zaken als visumverlening of ondersteuning van lokale organisaties.

Ploumen denkt verder aan het helpen opruimen van boobytraps, die veel vluchtelingen weerhouden van terugkeer naar gebieden die op de Islamitische Staat (IS) zijn heroverd. Het gaat mogelijk om het bieden van training of het sturen van materieel, waarschijnlijk niet om het sturen van Nederlandse militairen.

Eerder stuurde het kabinet al voor een miljoen euro aan voedsel, water en dekens naar Noord-Irak. Ook was er een extra bijdrage van vier ton voor noodhulp via het Rode Kruis.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.