Jonkies trekken de kar bij Westfriesland SEW

Matthijs Stapel
RommelenWognum

Wisselvallig, niet goed, maar voldoende. Zo kan de wedstrijd van Westfriesland SEW tegen Vlug en Lenig worden omschreven. Goed is het zelden, spannend voor de toeschouwers des te mee. Het publiek ging bovendien met een tevreden gevoel naar huis want SEW wist te winnen met 24-23.

De wedstrijd is nog geen minuut oud - 48 seconden om precies te zijn - als SEW de eerste strafworp van de avond tegen krijgt. Keepster Annemarie van Kampen heeft nog geen bal op haar af zien komen en staat nu oog-in-oog met V&L-cirkelspeelster Desiree Onink-Comans.

Van Kampen twijfelt niet, gaat naar de goede hoek en pakt de eerste zevenmeter van de avond. Het is het startsein voor een kleine tien minuten goed spel van SEW.

De ploeg verdedigt daarin naar behoren en benut de kansen. Maar SEW houdt het hoge niveau niet lang vol. Halverwege de eerste helft verslapt SEW en verslechtert het spel. Passes komen niet aan, speelsters laten ondanks het hars ballen vallen en schoten op doel missen precisie. Gelukkig voor de thuisploeg is ook V&L niet echt bij de les. Ook de gasten rommelen maar wat aan en maken veel slordigheidsfoutjes.

,,Ik heb ook in de rust gezegd dat alles beter moest’’, vertelt SEW-coach Rik Boonkamp na afloop. ,,Het was allemaal te slap.’’

Effect

De woorden van de trainer missen hun effect niet. In het begin van de tweede helft speelt SEW goed. Vooral in verdedigend opzicht laat de thuisclub weinig toe. In tien minuten tijd krijgt het slechts één doelpunt te verwerken, terwijl de V&L-keepster zeven keer een bal achter haar in het doel ziet verdwijnen.

Het zijn de jonkies die het in deze fase doen. Bijna als vanzelfsprekend is het Bo van Wetering die in aanvallend opzicht de kar trekt voor haar team. De kleinste gaatjes weet zij te vinden om vervolgens resoluut te scoren. Maar ook A-junior Eline Wit draait mee alsof ze al jaren op dit niveau speelt.

Geen antwoord

Met nog ruim een kwartier op de klok staat SEW vijf punten voor. Die voorsprong blijkt echter niet geruststellend genoeg te zijn. V&L zet in het laatste kwartier cirkelspeelster Onink-Comans in en op haar spel heeft SEW bijna geen antwoord.

V&L komt terug in de wedstrijd. Puntje voor puntje kruipt de nummer vier van de ranglijst dichterbij. Maar de inhaalrace is, mede dankzij twee gestopte strafworpen door SEW-keepster Melanie Hoogendam, tevergeefs. In de laatste minuten weet SEW het ene puntje voorsprong vast te houden.

Tevreden

,,Zij hebben het verloren door die cirkelspeelster een kwartier op de bank te houden. Doen zij dat niet, dan hadden wij denk ik niet gewonnen’’, zegt Boonkamp na afloop eerlijk. ,,Zij is heel bepalend voor hun spel. Nu konden wij uitlopen en dat bleek uiteindelijk voldoende. Ik ben niet heel tevreden met ons spel, maar we hebben gewonnen en dat is het belangrijkst. Uiteindelijk handballen wij toch om te winnen.’’

SEW-V&L 24-23

Doelpunten SEW: Van Wettering 7, Boonkamp 5, Smit 4, Wit 2, De Groot, Laan, Spijkerman, Holster, Koppe, Zengerink.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen