Woningbouwverenigingrel om verhogen vergoeding commissaris

Dominic Schijven
Oostzaan

Witheet van woede is de Huurdersvereniging Oostzaan over het voornemen van het hoofd van de raad van commissarissen van de Woningbouwvereniging Oostzaanse Volkshuisvesting (WOV) om de jaarlijkse vergoeding te verhogen van 1500 euro naar 9400.

Het andere lid van de raad van commissarissen wil een jaarlijkse vergoeding van 6200 euro. ,,Ze zijn het spoor compleet bijster. Dat is een loonsverhoging van ruim 500 procent’’, roept voorzitter Jan van Drunen van de huurdersvereniging verontwaardigd.

Van Drunen begrijpt niets van het in zijn ogen gretige graaien van de raad. ,,Een raad van commissarissen is een raad van toezicht. En dat is wat ze moeten doen: toezicht houden. Niet elkaar opslag geven.’’

Zo gretig is de vergoedingsverhogingwens niet volgens de door Van Drunen van inhaligheid en machtswellust betichte commissaris Hans de Vries van de WOV.

Juli 2015 is de woningwet herzien, en daarmee hebben de RvC’s meer bevoegdheden gekregen en is hun verantwoordelijkheid vergroot. ,,Juist door allerlei misstanden bij woningcorporaties is de woningwet herzien. Voorheen spraken we bestuurders aan. Nu zijn we persoonlijk verantwoordelijk. We staan veel dichter bij de besturen, als er iets gebeurt’’, legt de commissaris uit.

De functieverruiming rechtvaardigt een vergoedingsverhoging, is De Vries’ standpunt.,,We moeten overal bovenop zitten. Dat is veel gevraagd.’’

En de voorgestelde vergoeding is volgens de norm in zijn tak van sport, gaat hij verder. ,,Het is in lijn met wat andere commissarissen van woningbouwverenigingen verdienen.’’

Commissarissen van woningbouwcorporaties Wormer Wonen en Zaandams Volkshuisvesting(ZVH) verdienen ook rond de 9000 euro per jaar, blijkt uit de jaarverslagen.

Organisaties van een andere omvang betoogt Van Drunen. ZVH zit op ruim 5000 woningen. Wormer Wonen op 2000. De Oostzaanse op 1000. ,,Wij zijn geen coöperatie. maar een vereniging. Wij moeten het hebben van betalende leden.’’ Die komen bij de verhoging onder druk te staan, meent de Oostzaner.

,,Er is straks geen ruimte meer voor een cadeautje. We hebben te maken met jaarlijkse huurverhogingen. Als vereniging hoef je daar normaal niet altijd in mee te gaan, maar op deze manier wel. De verhoging kost ons bergen geld. Straks gaan we de bietenbrug op’’, beweent de boze bestuurder.

Hij is ook bang dat het hek van de dam is, als die verhoging doorgaat. Volgens Van Drunen wil de raad langzaam de organisatie overnemen en dan verkopen om er zelf wijzer van te worden.

,,Absoluut niet het geval’’, reageert de Vries op die beschuldiging. ,,Dit is een vereniging en die moet zelfstandig blijven. Hij is er niet bij gebaat bij een grote coöperatie aan te sluiten.’’

Vooralsnog heeft voorzitter Jaap de Dood van de WOV het verzoek van De Vries afgewezen. ,,Zij hebben hun inkomen vastgesteld op 9400. Maar ze hebben die bevoegdheid niet. Als bestuur hebben wij gezegd dat we die niet te accepteren. Voor ons is het daarmee af. Maar ze blijven door gaan. Er is een enorme rel gaande.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.