Nog geen besluit over hondenpenning Den Helder

Redacteur Den Helder
DEN HELDER

De gemeenteraad van Den Helder heeft maandagavond nog geen besluit genomen over invoering van de hondenpenning. De stemmen staakten bij 13-13. Volgende raadsvergadering moet er opnieuw gestemd worden.

Vorig jaar steunde nog een ruime meerderheid een dergelijk voorstel van coalitiepartij Trots.

De afwezigheid van twee Trots-fractieleden, een VVD'er en een D66-raadslid hielp de voorstemmers (VVD, D66, CDA, Behoorlijk Bestuur en Trots) maandagavond niet. Bovendien schaarde coalitiepartij ChristenUnie zich bij de tegenstanders. PvdA'er Theo Rijnten zei als hondenbezitter belanghebbende te zijn. Hij ging tijdens de stemming op de publieke tribune zitten. De rest van zijn fractie stemde verdeeld, een was voor, twee waren tegen. Rijnten zei na afloop desgevraagd ook tegenstander te zijn.

Trots-raadslid Peter Schilt schetste vooraf beeldend het probleem van de hondenpoep met inwoners die met stokjes poep onder hun schoen verwijderen en kinderen die met poepschoenen door het huis banjeren. Hondenpoep is een grote ergernis in de stad, aldus Schilt.

Hij wees er op dat invoering van de hondenpenning hondenbezitters niet op hogere kosten jaagt. Immers, wie nu al belasting betaalt, gaat niets extra betalen. Daarentegen kunnen hondenbezitters die geen belasting betalen gemakkelijker worden worden opgespoord. Dat levert extra opbrengst op, die ten goede moet komen aan goed uitgeruste hondenuitlaatgebieden.

Tegenstanders zijn er niet van overtuigd dat de penning het poepprobleem oplost. Tjitske Biersteker (ChristenUnie) vindt dat het middel het doel voorbij schiet. Het levert meer regels op die je niet kunt handhaven. Het hondenpoepprobleem is sowieso een kwestie van beter controleren stelt zij. Volgens PvdA'er Aukelien Jellema creeert de gemeente een bureaucratische moloch. De Stadspartij sprak bij monde van Peter Reenders van ' de uitmelkhond.' Hij vindt het onrechtvaardig dat wel de hondenbezitters onder vuur liggen, maar er niets wordt gedaan aan het paardenpoepprobleem. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen.''

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.