Bouwen op Veilingterrein Oost

Arie Bergwerff
Langedijk

Wethouder Jan Piet Beers (Ruimtelijke ordening) verwacht dat eind dit jaar, begin volgend jaar de eerste paal de grond in gaat voor het bebouwen van Veilingterrein Oost. Het college van Langedijk stemde eerder deze week in met het bestemmingsplan voor dit deel van Noord-Scharwoude.

Het voormalige industriegebied De Wuyver lag er lange tijd verloren en verlopen bij. Het oostelijk deel gaat in de komende jaren danig op de schop en verandert dan in een woonwijk met maximaal honderd woningen, voorzieningen en enkele bedrijfsgebouwen. Het college legt het bestemmingsplan binnenkort voor aan de gemeenteraad.

Op dit moment wordt er al gebouwd op het westelijke deel van wat ooit het veilingterrein was. Juist deze week ging de derde fase, een project van 28 woningen, in de verkoop. De woningen van fase 1 en 2 zijn al ’aan de man’ gebracht. In dit westelijk deel verrijzen vooral woningen.

In het oostelijk deel van de wijk worden woningen en appartementen gebouwd. Ook is in het bestemmingsplan detailhandel opgenomen, waaronder een supermarkt (Aldi) die eerder al in dit gebied was gesitueerd. Daarnaast zijn enkele bestaande bedrijven ingepast.

Beers heeft goede hoop dat in de toekomst deze bedrijven ook nog zullen vertrekken. ,,Klaas Bruin Staalbouw (KBS) zit er op dit moment nog maar ook op die locatie willen we graag woningen bouwen. Er is een intentieovereenkomst om tot sanering over te gaan maar voor de uitwerking ervan is nog iets meer tijd nodig.’’

De verantwoordelijkheid voor deze onderhandelingen ligt bij gebiedsontwikkelaar BPD, het voormalige Bouwfonds. ,,De gemeente speelt hierbij slechts een regierol’’, aldus Beers. Hij verwacht witte rook.

De wethouder is tevreden over het plan. ,,Het terrein was jarenlang een lelijk gat. Dit is echt een kwaliteitsverbetering. De mensen zijn er blij mee. Er is voortdurend goed overleg geweest met de klankbordgroep. Dit is wat mij betreft een schoolvoorbeeld van hoe het kan.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.