Medicijnen bedreigen waterkwaliteit Noord-Holland

Medicijnen bedreigen waterkwaliteit Noord-Holland. Foto: Archieffoto HDC Media

Medicijnen bedreigen waterkwaliteit Noord-Holland. Foto: Archieffoto HDC Media

Redacteur Zaanstreek
Zaandam

Het oppervlaktewater in Noord-Holland is behoorlijk schoon. Vervuiling door industrie, landbouw en menselijke uitwerpselen zijn goed onder controle gebracht. Maar er is een nieuwe bedreiging. Door toenemend medicijngebruik worden steeds vaker hormonen en andere schadelijke stoffen in het water aangetroffen.

De hoeveelheid medicijnresten die in het water terecht komt groeit. Stoffen die door de rioolzuivering niet uit het water worden gefilterd. Het gaat met name om antibiotica, pijnstillers en hartmedicijnen. Pijnstillers kunnen voor nier- en kieuwproblemen zorgen, hormonen leiden er toe dat mannetjesvissen vervrouwelijken. Het hoogheemraadschap wil ziekenhuizen in Noord-Holland er toe overhalen om tot een soort van voorzuivering over te gaan. ,,Voor bestaande ziekenhuizen is dat momenteel nog zo’n enorme kostenpost, dat het niet realistisch is om over te gaan op voorzuivering. Maar bij het nieuwe ziekenhuis in Heerhugowaard (MCA) hebben we al aangegeven dat we willen meedenken over de plaatsing van een zogenoemd pharmafilter.’’

Zondag 8 juli springen 75 vrijwilligers om een statement te maken voor schoon water in Noord-Holland bij de Koekfabriek in Zaandam in de Zaan. Volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is het voorheen zo vuile Zaanwater tegenwoordig 'redelijk schoon'.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.