Dozen met brillen geopend, EyeClarify vreest duistere zaak

Redactie Waterland
Purmerend

De dozen van EyeClarify met ruim twintigduizend brillen voor inwoners van het Marokkaanse Nkob zijn in de opslagruimte open gemaakt. Dat gebeurde terwijl Enny Smit van EyeClarify in Marokko op de brillen wachtte. Smit vreest voor een zaak met duistere kanten. De vracht is inmiddels in veiligheid gebracht.

De in Nkob wonende Nederlander Kees Donker haalde EyeClarify naar Marokko. Hij zei het vervoer van de brillen en apparatuur te regelen. Zijn transporteur liet het telkens afweten, stelde aanvullende eisen en zei dat papieren niet in orde waren. Hij beweert met vracht tot Frankrijk te zijn gereden en toen weer omgekeerd naar Amsterdam.

Smit wilde intussen Jalal ait Haddou van de Stichting Droom van de Armen met zijn transportbedrijf het vervoer laten verzorgen. ,,Kees Donker zei van geen andere transporteur te willen weten. Hij hield het tegen. Het moest per se de door hem geregelde vervoerder uit het naburige dorp zijn. Intussen wilde die de vracht in Amsterdam ook niet meer vrijgeven. Alleen als ik de spullen persoonlijk op zou komen halen."

Na terugkeer uit Marokko zonder dat het eyecamp plaats heeft kunnen vinden, heeft Smit dat gedaan. ,,Er waren dozen geopend. We vrezen om er iets bij te stoppen dat er later weer uit is gehaald. Maar nu moeten we alles inspecteren en weer inpakken. We willen geen risico lopen." De vracht gaat daarna alsnog via Jalal ait Haddou naar Nkob.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.